Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

22.08.2015 г.

Какаов кекс с вода





Една много стара рецепта от тефтерите на нашите майки и баби, когато все още нямаше миксер във всеки дом и кексовете се биеха с телена бъркалка до отмаляване. Записала съм я в първата ми кулинарна тетрадка и много, много отдавна не съм я приготвяла. Време е да си я припомня и да я споделя с вас.




Продукти:
  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 125 мл  хладка вода
  • 100 мл олио
  • 2.5 ч.ч. брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 1 ванилия
  • 2 с.л. какао
  • пудра захар за поръсване




Приготвяне:

Яйцата и захарта се бият с миксер до побеляване. Прибавят се водата и олиото, а след това брашното, смесено с бакпулвера и ванилията. Отделя се от сместа в чаша, а останалата част се смесва с какаото. Тъмната смес се излива във форма за кекс, която е намазнена и набрашнена. Отгоре се изсипва бялата смес. Пече се на 200* до суха клечка. След като изстине добре, се поръсва с пудра захар.





8 коментара:

  1. Кекс не съм хапвала от зимата.
    Взимам си едно парченце от твоят, че да си подсладя кафето.
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Габи! Може би ще ти напомни за детството...

      Изтриване
  2. Кексовете с вода са с плътна структура, която ми е много на сърце. А този и с история, спечели ме, Вили. :) Да ти е сладко!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Старите кулинарни тетрадки са пълни със спомени, Гери! Всяка рецепта ме връща към конкретна случка, или любими хора. Обичам да ги разгръщам...

      Изтриване
  3. Вили, има нужда и от такива рецепти в блоговете, че много започнахме да залитаме по чужди, модерни, с много продукти, непознати, скъпи...
    Ще се възползвам някога от твоя начин на приготвяне на кекс, когато ми се е свършило и прясното, и кисело мляко:)), изглежда си чудесно, нищо че е с вода.
    Хубава седмица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Понякога наистина ни идват в повече модерните рецепти, Веси! Хубаво е от време на време да си преглеждаме старите тефтери и да се убеждаваме колко истински са простичките неща!
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  4. Наистина е стара рецепта, но кексът става превъзходен, нищо че няма мляко. Скоро и аз правих подобен, так че знам за какво става дума. При теб е разкошен!
    Пак си подредила вкуснотии - крилца, патладжани, банички, нектар, риба!
    Прегръдки, Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като я разтворих тази стара тетрадка, Тили, и не мога да се спра. Иска ми се всички рецепти да направя. Не че ще успея, де..., но напоследък все от нея готвя у дома. Старите рецепти са си изпитани и доказали се във времето, няма спор по този въпрос.
      Прегръдка, Тили!

      Изтриване