Напоследък все по-често разгръщам старите мои кулинарни тефтери. Има рецепти, които съм означила със звездичка, което означава, че особено много са ни харесали. Тази патладжанена вкусотия също е сред тях. Не пропускам да я правя, когато дойде сезонът на хубавите градински патладжани.
Продукти:
- 1 кг патладжани
- 100 г топено сирене Президент
- 200 мл гореща вода
- 2 моркова
- 8-10 скилидки чесън
- 2 чушки
- 2 средно големи домата
- щипка джинджифил
- босилек
- сол
- магданоз
Приготвяне
Патладжаните се обелват, нарязват се на филийки и се посоляват. Оставят се 30 минути да пуснат горчивия си сок. Изплакват се и се подсушават. Режат се ситно, почти до накълцан вид. Най-добре е, ако разполагате с блендер, първо да ги срежете много едро, после да ги блендирате в него, но трябва да внимавате да останат на парченца, които да се усещат. Не прекалявайте с наситняването.
В широк и дълбок тиган с повечко мазнина се запържват 2-3 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки. Прибавят се настърганите моркови и наситнените чушки. Следват патладжаните, останалите скилидки чесън (срязани на две) и сол на вкус. Сместа се бърка често, за да не загори. Щом се сготви до омекване (отнема около 20 минути), се прибавят нарязаните ситно домати, босилекът и джинджифилът. Когато гозбата остане на мазнина, се добавят топеното сирене и 200 мл гореща вода. Бърка се до получаване на хомогенна смес, която трябва да поври няколко минути. След отстраняването от котлона се поръсва с магданоз.
Много ново и много интересно,Вили!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Получава се много нежен вкус от сиренцето, Миленка! Наистина е нестандартно!
ИзтриванеХубаво хлебче и твоята вкусотия, Вили... Е, не ми трябва друго, чудесно е!
ОтговорИзтриванеПоздрави най-сърдечни. :)
И на мен това ми стига, Гери! Знаеш ли как обичам да я хапвам тази вкусотийка? Намазана дебело върху филийка хубаво хлебче. Така, както като деца си мажехме домашната лютеница и тичахме на улицата, да не изпуснем играта! И докато ям, все си спомням онези мили моменти! Само дето сега няма как да изтичам навън...
ИзтриванеВинаги има как, Вили, просто ние сме забравили да сме свбодни във всичко... :)
ИзтриванеИнтересна рецепта, Вили! Точно за в сезона на патладжаните! Има цяла есен пред нас, когато да им се радваме още, така че ще изпробвам и тази рецепта.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат уикенд!
Опитай я, Габи! Надявам се да ти хареса и ще се радвам да споделиш!
ИзтриванеПоздрав и от мен!
Вкусно звучи! Ще опитаме твойте патладжанки, Вили!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Заслужава си да се опитат, Валя! Мисля, че на всеки, който обича патладжан, ще му харесат по този начин.
ИзтриванеПоздрави!
Вили, много интересна и различна рецепта. Звучи ми страшно вкусно.
ОтговорИзтриванеПреди дни готвих патладжан за пръв път това лято, добре ми понесе на стомаха, ще си сготвя отново и този път може би ще избера именно тази рецепта. Ох, толкова вкусни неща с патладжан напоследък, да се чуди човек кое по-напред...
И на мен тази гозбица ми беше първа с патладжан за лятото, Веси. Почнах с нея, че най си я обичам! Вярвам, че ще се хареса и у вас, опитайте я!
Изтриване