Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

3.06.2015 г.

Кростата





Това е един от любимите ми сладкиши. Обичам тестото да е пръхкаво, а не плътно и прекалено маслено. Затова за този сладкиш винаги използвам рецептата, с която правя курабийки. Гарантирано сполучлива е и с нея кростатата става точно по моя вкус. 
Препоръчвам да я пробвате и вие. За пълнеж може да използвате сладко, каквото вие предпочитате. В моя случай то е от сини сливи, смесено със сладко от къпини. Получи се божествено вкусен сладкиш! 




Продукти:
  • 2  яйца
  • 2/3 ч.ч. захар ( с вместимост 250 мл)
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 1 ванилия
  • 1/3 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.л. амонячна сода
  • около 3 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.ч. сладко по избор 




Приготвяне:

Яйцата се разбъркват и се отделя 1 с.л. за намазване. Към тях се добавя захарта и с помощта на телена бъркалка се разбиват до еднородна смес, без да се постига бухване и сгъстяване. Прибавят се последователно олиото, угасената в млякото амонячна сода и ванилията. Брашното се пресява, смесва се с бакпулвера и се добавя постепенно. Получава се меко и дори леко лепнещо тесто. Покрива се и се поставя в хладилника за 10-15 минути. 




От охладеното тесто се отделя 1/3 за украса. Останалото се разточва върху набрашнен плот, като за целта се поръсва и отгоре с брашно. Прехвърля се в подходяща по размер тавичка с хартия за печене на дъното и с намазнени стени. Тестото трябва да достига ръба на тавичката, т.е. да се получи борд. Отгоре се изсипва сладкото (препоръчвам да не е много рядко) и се разпределя равномерно. Заделеното тесто също се разточва, изрязват се ленти и с тях се прави решетка върху сладкото. Така оформеният сладкиш се намазва с отделеното яйце и се поръсва с кристална захар. Пече се на 200* около 25 минути. 
При поднасяне може да се поръси и с пудра захар, което не е задължително.
Да ви е сладко!



3 коментара:

  1. Super koláčik, hodí sa teraz na leto. Ovocie osviežuje a je zdravé.
    Emily

    ОтговорИзтриване
  2. Вили, щом си рекла - ще се пробва:), звучи и изглежда вкусно!

    ОтговорИзтриване