Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

20.05.2015 г.

Рисуван ягодов кейк






Ягодата несъмнено е най-ароматният и най-примамлив както на вид, така и на вкус плод. С появата си на пазара провокира желанието ми да сътворя нещо сладко, в което да се усеща нежния ягодов дъх. Кейкът, който ви предлагам, е много лесен за изпълнение. Единствено заигравката с рисуването отнема малко повече време, но пък си заслужава отделеното внимание.  






Продукти:

За тестото за рисуване
  • 2/3  белтък
  • 1 ч.л. брашно (пълна)
  • 1 ч.л. захар (пълна)
  • 1 ч.л. какао
  • 3 ч.л. леко разтопено масло
За кейковото тесто
  • 1 яйце
  • 1 жълтък
  • 150 мл прясно мляко
  • 50 мл олио
  • 25 капки ягодова есенция 
  • 1 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 пълна ч.л. бакпулвер






Приготвяне:

Първо се приготвя тестото за рисунката. Продуктите се смесват до хомогенна гладка смес и се поставят в пош или в найлоново пликче, чийто връх се реже с ножичка. Слага се в хладилника, за да е по-лесно за работа. Подготвя се хартията, върху която ще се рисува. Изрязва се по размерите на формата за кекс, като трябва да обхваща дъното и стените ѝ. С молив се оформят фигурите. Обръща се, поставя се върху бял лист хартия, за да е по-видима рисунката и с охладеното тесто се очертават контурите на изображението. Хартията се слага в камерата, докато се приготви тестото за кейка.






В купа се смесват течните съставки за тестото и се бъркат с телена бъркалка. Отделно се смесват сухите и се изсипват при течните. Отново всичко се разбърква до гладка смес. 






Хартията с рисунката се постила във формата за кекс и тестото се излива върху нея. Поставя се в загрята на 190* фурна и се пече около 40-45 минути. Готовността се проверява с клечка за зъби, която трябва да излиза суха от кейка.






Готовият кейк се изважда от фурната и се оставя леко да поизстине. Така по-лесно се отлепя хартията, без да се деформират фигурките по нея.
Гарнирайте го с пресни, свежи и ароматни ягоди и го хапвайте с удоволствие!
Да ви е сладко!





12 коментара:

  1. Прекрасно руло, Вили! Страхотно изпълнение на рисунка!
    Поздравления, мила! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси! Удоволствието е по-голямо, когато вложиш и малко творчество, ти го знаеш добре, защото също обичаш да твориш! :) :)

      Изтриване
  2. Вили,
    много лесна рецепта за кейк, но украсата - макар и отнемаща повече време е страхотна.Чудесни снимки и представяне.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вниманието ти ме радва, Ели! Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Снощи видях кекса ти, Вили, но взех, че заспах.
    Възхитих се за пореден път на прецизността и финеса, с който изработваш сладкишите си.
    Като произведения на изкуството са, а и този не прави изключение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубаво е, когато видиш, че старанието ти за малко повече естетика в храната е забелязанo и оцененo. За което ти благодаря,Валя!
      Усмихнат ден от мен!

      Изтриване
  4. Ювелирна работа, Вили, прекрасен сладкиш!
    Поздрави и да ти сладко! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери, много си мила!
      Отрязвам ти едно голямо парченце от кейка и ти желая прекрасна вечер!

      Изтриване
  5. Вили, прекрасно кексче си измайсторила, мила!! Красиво, ароматно, елегантно, истинско произведение на изкуството!!
    Поздрави и прекрасен предстоящ уикенд!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, добре дошла в блога ми, радвам се на присъствието ти! В твоето кулинарно местенце е много уютно и често ще го посещавам. Благодаря за милите думи!
      Хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване