Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

5.04.2015 г.

Козунак с кокосова плънка и парченца шоколад





Когато наближава Великден, винаги се чувствам някак особено. На душата ми сякаш е по-леко и имам онова усещане, което е характерно за малкото дете, на което му предстои нещо много хубаво и вълнуващо. Приятно ми е да ангажирам мислите и свободното си време с това, какво да променя в подготовката от миналогодишния празник, какво да напазарувам...
А самият празник е свързан с толкова много и хубави емоции! Суетенето около боядисването на яйцата, приготвянето на празничната украса - все неща, които зареждат с положителна енергия и радостно очакване. Дойде ли време обаче за козунака, еуфорията е пълна! Ритуалът по замесването му, уханието, което се носи из цялата къща докато се пече, стоенето пред фурната с притаен дъх, за да не се пропусне точният момент.
Ето защо винаги на Великден у дома има домашно приготвен козунак. Той внася настроението и аромата на празника.




Рецептата за козунака, която ще споделя, съм наследила от свекърва ми. Разбира се, тя правеше тестото в доста по-големи количества и го замесваше от вечерта, а втасването се случваше през цялата нощ. На сутринта рано-рано се започваше с оформянето и печенето, което включваше редуване на тави с плетени козунаци, рула, кифлички...
Аз също месех на ръка козунаците до момента, в който в дома ми не влезе машината за хляб. Колкото и резервирана да бях към нея относно месенето на този празничен сладкиш, се уверих, че тя е незаменим помощник дори и в това.
И тъй като обичам да експериментирам с плънките, този път се спрях на ето този пълнеж от козунака на Ирина. Доволна съм от резултата и препоръчвам рецептата на всеки, който обича кокосовия вкус и аромат.




Продукти:
  • 3 яйца
  • 100 мл прясно мляко
  • 20 г прясна мая
  • 2/3 ч.ч. захар (чашата е с вместимост 250 мл)
  • 50 мл стопена мас (или масло)
  • 6 с.л. олио
  • 4 ч.ч. брашно (500г)
  • 1 с.л. лимонов сок (за еластичност)
  • 1 ванилия
  • настъргана лимонова кора 
  • 1/2 капсула козуначена есенция
  • щипка сол 
  • орехови ядки и захар за поръсване

За плънката:
  • 100 г кокосови стърготини
  • 30 г масло
  • 5 с.л. сладко кондензирано мляко
  • 100 г черен шоколад за поръсване (може и млечен)




Приготвяне:

Продуктите трябва да бъдат на стайна температура.
Прави се закваска от маята, 1 ч.л. захар, 50 мл леко затоплено мляко и 1 с.л. брашно, като се бърка до получаване на кашичка. Покрива се и се оставя на топло да шупне около 15 минути. В купа с телена бъркалка се разбъркват яйцата, отделя се малко от тях в чашка за намазване на козунака, а в купата се прибавят захарта, хладкото мляко, ароматите, лимоновият сок и щипката сол. Разбърква се, добавя се шупналата мая и всичко се изсипва в контейнера на машината за хляб, а отгоре се поставя пресятото брашно. Малка част от него може да се остави да бъде добавена по време на месенето, за да се прецени точното количество, тъй като то зависи от големината на яйцата, а и от други фактори. Включва се програма "Тесто" и първоначалният цикъл на месене (3 по 3 минути) се връща 3 пъти, като през това време на части по малко се добавят стопеното масло и олиото. Последният път програмата се оставя докрай, заедно с втасването. Процедирала съм и по друг, също сполучлив начин, като оставям първия път програмата "Тесто" да премине изцяло времето за месене, което включва първоначалните 3 по 3 минути, почивка 6 минути и 10 минути бързо месене, а след това повтарям всичко това отначало. Така само веднъж повтарям програмата. (Ако машината е загряла повече след първия цикъл, което не винаги се случва, защитата не позволява да тръгне отново, но след малко изчакване се охлажда и включвам отначало.)  




За плънката се смесват стопеното масло, кондензираното мляко и кокосовите стърготини. Сместа трябва да е лепкава и ронлива.
Щом тестото втаса, се прехвърля върху намаслен плот и с ръце се оформя на правоъгълник. Върху него се нанася плънката, а нарязаният на малки парченца шоколад се поръсва равномерно навсякъде. Навива се стегнато руло, което се срязва по дължина на две с остър нож и двете части се усукват. Така оформено, тестото се навива на венец в тавичка с хартия за печене на дъното, а в средата се поставя огнеупорна чаша. Другият вариант е да се използва тавата на старите ел. тенджери, които си имат и специална чашка за печене на кекс. 




Покрива се с кърпа, поставя се в затоплена до 40* - 50* и изключена фурна и се оставя да втаса до удвояване на обема. Ако е необходимо, се затопля и изключва отново. Когато е втасало, тестото се намазва с отделеното яйце, смесено с малко прясно мляко, набождат се орехови ядки отгоре и се поръсва с кристална захар. Пече се на 190* - 200* до готовност около 40 минути.




Желая на всички светли Великденски празници!



17 коментара:

  1. Много интересна идея за плънка, Вили! Събирам си великденски идеи за козунаци, а твоят е с чудни конци! Браво!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! Радвам се, че ти харесва! Поздрави!

      Изтриване
  2. Много съжалявам, Вили, че немога да опитам от твоят козунак. Изглежда много апетитен, на конци и с тази различна и вкусна плънка...май е неустоим! ...Ами да взема да го направя, че да разбера вкуса на този различен козунак :))
    Поздрави и светли празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, колкото и да не очаквах какво ще се получи с машината за хляб, резултатът беше същият, както с месенето на ръка. Опитай, плънката е чудесна!
      Хубава седмица и светли празници жалая!

      Изтриване
    2. Много ми беше любопитна тази кокосова плънка и използвах идеята ти Вили... Ами многооооо ми хареса :)). На всички бих я препоръчала, много различна, влажна и интересна на вкус!
      Благодаря ти, мила!
      Светли празници, Вили!

      Изтриване
  3. Козунак с кокос и шоколад звучи като перфектната великденска комбинация за мен. :) Вили, прекрасен козунак си измайсторила, сигурна съм, че почти няма и трохичка от него. Много, много вкусно изглежда и звучи!
    Поздрави и светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, снимките са от предишния Великден, но толкова ни хареса козунака, че може и да наруша традицията ми да правя всеки път различна плънка. Обмислям, дали да не спретна и тази година същия козунак. Благодаря ти!
      Хубави празници!

      Изтриване
  4. Чудесен козунак! Истинско майсторство! Браво Вили! Светли празници ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, щастлива съм да чуя това от теб! Знаеш, че ти ми даде стимула и подкрепата да започна да споделям тук, благодарна съм ти за всичко, както и за хубавите отзиви, които много ме радват!
      Благословен Великден!

      Изтриване
  5. Вили, правила съм козунака на Ирка - страхотен е, и твоята рецепта(на свекърва ти) ми допада.
    Аз не меся преди празника, така по ни се услажда на самия Великден. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, аз също не меся преди Великден, за да го почувстваме наистина като празник. Снимките са от миналата година, но ги запазих, за да ги споделя сега, защото мисля, че така ще съм по-полезна с рецептата. Сигурна съм, че и ти си се справила страхотно с козунака на Ирина!
      Поздрави и хубави празници!

      Изтриване
  6. Вили, престани! Сега пък козунак с кокосови стърготини! Преписах ти блога! :)))
    Едно уточнение - чашите ти с какъв обем са - 200 мл или 240 мл. Интересува ме количеството брашно. Аз работа с 200 мл и 4 чаши са ми 500 г брашно.
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Тили, как ме развесели! Ама ме и зарадва! Какво да правим, като имаме едни и същи вкусови предпочитания :)) :)) :))
      За чашките - използвам мерилката от машината за хляб, която е 250 мл и я изравнявам с нож отгоре, когато я напълня с брашно, но сама знаеш, че няма абсолютно правило. Понякога трябва да преценяваме сами. Зависи от големината на яйцата, от самото брашно, така, че, ориентирам те, а ти със сигурност от дългия си опит това го знаеш и ще прецениш. Аз от общото количество оставям малко, което добавям в процеса на месене. Това ще поправя и в рецептата.
      Светъл празник, Тили!

      Изтриване
  7. Прекрасна идея за плънка и чудесно изглеждащ козунак!Поздрави,Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Милена! Козунакът наистина е много вкусен с тази плънка!
      Поздрави и за теб!

      Изтриване
  8. здравейте ,този козунак много ме впечетли и искам да попитам ще търпи ли плънка от мармалад и задължително ли е да се пече във форма с дупка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Може да сложите мармалад, разбира се, но ако е по-редичък, не съм сигурна дали е удачно да срежете козунака и да усучите двете части, за да не се разтече. Може би ще е по-добре да го оформите като обикновено руло. Тази плънка е по-гъста и не се разтича. Колкото до печенето, описала съм как се получава визията на моя козунак, т.е. за да получите венец, трябва да е във форма с дупка. Но може да го оформите както пожелаете и тогава не е задължително да го печете в такава форма. Успех!

      Изтриване