Ето и рецептата:
Продукти:
- 1 ч.ч. брашно непълна (с вместимост 240 мл)
- 1 ч.ч. захар непълна
- 1 с.л. какао (Dr. Oetker)
- 1 ч.л. бакпулвер равна
- 1 ч.л. сода равна
- 1 ванилия
- 1 яйце
- 70 мл леко разредено кисело мляко
- 30 мл олио
- 70 мл горещо кафе
- 140 г сладко от къпини за намазване
- заквасена сметана за заливка
Приготвяне:
Сухите съставки се слагат в купа и се размесват. Прибавят се яйцето, айрянът и олиото и всичко се разбърква. Постепенно се добавя горещото прецедено кафе, като непрекъснато се бърка с телена бъркалка до получаване на хомогенна смес. Получава се малко по - рядко от обикновеното кексово тесто. Изсипва се в продълговата форма за кекс с размери 24/10 см, постлана с хартия за печене по стените и дъното.
Слага се в загрята на 200* фурна и се пече около 25-30 минути. Пробва се с клечка за зъби, която трябва да излиза суха от тестото. Внимава се да не се препече, за да не се изсуши прекомерно. Пет минути след като се извади от фурната, се отстранява хартията и кейкът се поставя върху решетка да изстине. Ако отгоре се е получила издутина при печенето, се изравнява с нож. Изрязаната част се натрошава на малки парченца. Кейкът се реже хоризонтално на два еднакви блата.
При подреждането в табла блатът, който е бил на дъното на формата трябва да остане отгоре, за да е равен кейкът. Между двата блата се маже със сладко от горски къпини, а между плодчетата се редят парченцата от натрошения блат. Най-отгоре се полива със заквасена сметана, подсладена с пудра захар, която много добре се съчетава с вкуса на кейка. Аз използвах и червена глазура за торти, но тук думата имат вашето въображение и предпочитанията ви. Импровизирайте и се насладете на ароматния сладкиш с чаша горещо кафе!
Обожавам сочни кафяви сладкиши с плодов нюанс. Поздравления!
ОтговорИзтриванеИ на мен са ми любими, Марта! Освен, че е сочен, този е и много лесен.
ИзтриванеХубав ден!
Невероятна торта, изглежда перфектно вкус I хапят в нея.
ОтговорИзтриванеЕмили
Ďakujem vám, Emily! Som rád, že sa vám páčil tortu!
ИзтриванеPrajem pekný deň!
Пу за мен парченце, Вили:))
ОтговорИзтриванеВеднага ти отрязвам, Веси! С удоволствие те черпя!
ИзтриванеМного сочен кейк, Вили! С удоволствие бих си хапнала от него!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасна неделя, мила!
Наистина е много сочен, Хриси, а със сметаната комбинацията е невероятна!
ИзтриванеПрекрасна неделя и на теб!
Ще си забраня да влизам при теб! :) Все такива лесни и вкусни ги предлагаш!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Обожавам рецептите да са лесни и вкусни, Тили! А как съм хвърлила око на шоколадовите ти сладки, и май няма да мирясам, докато не ги направя!
ИзтриванеПрегръдка и от мен!
А какво е количеството /приблизително/ на къпиновото сладко?
ОтговорИзтриванеАз употребих около 140 г, но количеството е по желание. Добре е да е обилно намазано, защото става по-сочно и по-вкусно. Щом поставите и парченцата блат между плодчетата, поръсете с още малко сладко. Успех в направата!
ИзтриванеНаправих сладкишчето още като го публикувахте, супер ми се получи. Благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеМного ме зарадвахте! Публикувам, за да бъда полезна, и когато някой сподели сполучливия си опит, се чувствам удовлетворена! Благодаря, и хубави почивни дни желая!
ИзтриванеЕха, каква красота! Поздравления! Голяма изкусителка си ти, гърненце!
ОтговорИзтриванеНадявам се и на вкус да ти хареса, ако решиш да опиташ, Петя!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Tvoja torta je fantastická. Určite je vynikajúca. Pozdravujem. Dana :):):)
ОтговорИзтриванеĎakujem moc, Dana! Som rád, že sa vám páčil tortu!
ИзтриванеPozdravujem!