Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

15.03.2015 г.

Руло със сладко от ягоди





Продукти:
  • 4 яйца
  • 2/3 ч.ч. захар
  • 3 с.л. хладка вода
  • 3 с.л. олио
  • 1 ч.ч. брашно + 1 с.л. (вместимост на чашата 250 мл)
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ванилия
  • сладко от ягоди




Приготвяне:

Яйцата не трябва да бъдат студени. След като се извадят от хладилника, се поставят в подходящ съд и се заливат с топла (не гореща ) вода да постоят 5-10 минути, докато се подготвят другите продукти. 
Брашното се пресява и смесва с бакпулвера и ванилията. Тавата (от фурната на печката, моята е с размери на дъното 32/38 см) се постила с пергаментова хартия.




Яйцата и захарта се разбиват с миксер (5-10 минути в зависимост от мощността на миксера и температурата на яйцата) до пухкава гъста пяна. Прибавят се водата и олиото, като се бърка отново с миксера кратко на малки обороти. Постепенно се добавя от брашнената смес и внимателно се бърка с шпатула с въртящи движения, за да влезе въздух в тестото и за да не спадне. Сместа се изсипва в тавата, заглажда се с шпатулата и се слага в загрята на 190* фурна. Пече се 10-12 минути, като в никакъв случай не трябва да се допуска препичане, защото блатът ще стане чуплив.




Изпеченият блат, още топъл, се обръща върху пергаментова хартия и внимателно се отстранява тази, върху която е изпечен. Навива се на руло заедно с хартията. Оставя се така да изстине, след което се развива, намазва се със сладкото и отново се оформя на руло. Украсява се по желание. 



12 коментара:

  1. Ех, че красиви снимки! Толкова да обичам синьо и толкова хубав акцент да се е получил! Поздравявам те, Вили! Но и рулото е чудесно, майсторски си го приготвила. Ако позволиш, ще се почерпя. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Удоволствието е мое да те почерпя, Гери! За милите думи, за насърчителните коментари и за зареждащия позитивизъм, ти благодаря от сърце! Вземи си най-хубавото парченце от рулото!
      Прегръдка от мен!

      Изтриване
  2. Вили, прекрасно руло с прекрасни снимки :) Поздравления, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси! Радвам се да го чуя от майсторка на рулата като теб!
      Усмихната неделна вечер!

      Изтриване
  3. Снимките са страхотни, Вили. Обичам руло, а това е много апетитно! Не му е необходима нито глазура, нито поръска от захар или нещо друго.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Рулото е много мекичко и пухкаво, а с ягодовото сладко е и много ароматно. Класиката си е класика - лесно, но вкусно.
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Вили, апетитно рулце си направила! Хубава седмица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Веси!
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  5. Нещо не ме бива в рулата. Твоето е толкова изкусително! Чудесно изглежда!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, на всеки се случва понякога нещо да не се получи, но това не значи, че не те бива, просто бързо си се отказала. Я, какви сладки чудеса си ни показала, и с това ще се справиш!
      Хубаво настроение ти желая в днешния слънчев ден!

      Изтриване
  6. Разкошно руло! Напомня ми на моето детство, когато често приготвяхме, а и беше един от първите сладкиши, които после правех редовно.
    Така ми се прияде...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И за мен е любим спомен от детството, Дари! Черпя те с голямо парченце!
      Поздрави!

      Изтриване