Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

6.10.2014 г.

Хляб с царевичен грис и овесени ядки в домашна хлебопекарна





Продукти:

За 500 г хляб:
  • 180 мл вода
  • 1 ч.л. сол 
  • 1 ч.л. захар
  • 1 с.л. олио
  • 1/2 мерителна чаша (от 250 мл) царевичен грис
  • 1 и 1/2 мерителна чаша бяло брашно (и още 2 с.л. ако има нужда)
  • 2 с.л. фини овесени ядки
  • 1 ч.л. (мерителна) суха мая




Приготвяне:

Продуктите се поставят едно след друго в машината за хляб в последователността, в която са записани. Включва се програма "Основна" и се следи дали ще се оформи мека нелепнеща по стените топка. Ако е необходимо, се добавя малко бяло брашно.




Когато свършат всички процеси на премесване, тестото се поръсва с щипка овесени ядки и щипка царевичен грис, които леко се притискат, за да не изпаднат при втасването. След изпичане хлябът се оставя хубаво да изстине върху решетка, след което се съхранява в найлонов плик.



4 коментара:

  1. Много често меся хляб (на ръка, нямам машина), в различни комбинации на брашна, семена и разни добавки. Още не съм опитвала с грис и ще се възползвам от предложението ти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай, Tillia, хлябът става много вкусен! Но с царевичното брашно (или грис) по принцип трябва да се внимава, защото ако се сложи повече, втвърдява хляба. В тази пропорция се получи много добре при мен. Желая ти успех!

      Изтриване
  2. Здравейте, спазих пропорциите и хляба пак стана тухла!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Много съжалявам за провала с хлебчето, но причините могат да бъдат много. Една от най-важните е да не сте прекалили с брашното, трябва да се уцели точната мекота на тестото. С повече практика сама ще добиете усет колко твърдо трябва да бъде. Не случайно съм написала, че има допълнително 1-2 лъжици брашно, което вие трябва да прецените дали и колко да добавите. Много е важна маята, не всички са качествени. Аз използвам предимно "Dr. Oetker" и с нея не съм имала провали. Важно е също водата да е леко затоплена, за да има време да бухне тестото, но ако се претопли, резултатът пак е отрицателен. И не на последно място има значение качеството на брашното, което също може да е причина за подобен провал. Не се отказвайте, опитайте отново, при мен с тези пропорции, (но и с всички останали условия) се получи точно това хубаво хлебче, което виждате на снимката. Успех!

      Изтриване