Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

24.10.2014 г.

Курабийки с плънка





Продукти:
  • 2 яйца
  • 2/3 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1 к.ч. кисело мляко
  • 1/2 ч.л. сода
  • настъргана лимонова кора
  • 1 ванилия
  • около 3 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • сладко от сини сливи (по желание може и друго)




Приготвяне:

Яйцата и захарта се бъркат с телена бъркалка. Прибавят се последователно олиото, млякото, смесено със содата, и накрая ароматите. Първата чаша от брашното се пресява заедно с бакпулвера и след добавянето ѝ сместа се бърка с лъжица. Постепенно се прибавя и останалото брашно, като общото количество зависи както от вида му, така и от големината на яйцата. Полученото тесто трябва да е меко, дори много малко лепкаво, а месенето да е кратко.




Ако е необходимо, сладкото се пасира, но е добре да не е съвсем фино, а да се усещат парченца от плода.




Следва оформянето на курабийките, като за целта се приготвя чинийка с малко олио, в което да се топят пръстите преди откъсването на тестото. Прави се топче, което се сплесква, поставя се една чаена лъжичка от сладкото и отново се оформя топче. Така приготвени, всички курабийки се редят на разстояние една от друга в тава с хартия за печене на дъното. Фурната се загрява на 200*, курабийките се поръсват със захар на кристали и се пекат около 16-17 минути. 





3 коментара:

  1. Вили, много апетитни курабийки и чудесни снимки! Поздравления и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Хриси, наистина станаха много вкусни в комбинация със сладкото! Хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване