Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

9.10.2014 г.

Капоната





Това много вкусно и типично есенно ястие идва от Италия, като най-популярна е Сицилианската капоната. Съществуват много варианти, но задължително е в нея да присъстват патладжан, домати и маслини. Предлагам ви една моя интерпретация, която се оказа много сполучлива. Не пържих зеленчуците отделно, както се прави по принцип, а практикувах най-бързия и лесен начин. Освен това побългарих типично италианската рецепта, като добавих чубрица и резултатът беше чудесен. 




Продукти:
  • 2 средно големи патладжана
  • 1 глава лук
  • 1 чушка (червена или зелена)
  • 1 голям  домат
  • 10 скилидки чесън
  • 12 маслини
  • зехтин
  • сол 
  • щипка захар
  • чубрица
  • пресен босилек  




Приготвяне:

Патладжаните се режат на филии, посоляват се и се оставят 20-30 минути да престоят. Изплакват се, отцеждат се и се режат на едри кубчета. В по-голям и дълбок тиган с незалепващо покритие се запържва нарязаният лук и се добавят патладжаните, заедно с почистените и срязани на две скилидки чесън. Щом патладжаните се позапържат, се добавя чушката, нарязана на ивици, а малко след това наситненият домат и маслините. Посолява се на вкус и се поръсва с чубрица и щипка захар. Ако доматът не е сочен и не пуща течност, се налива малко гореща вода и ястието къкри на котлона докато остане на мазнина. Когато се отстрани от огъня, се поръсва с пресен босилек.
При този вариант е необходимо разбъркването да става внимателно, за да не се смачкат парченцата патладжан в края на готвенето.

3 коментара:

  1. И аз скоро правих капоната - невероятно вкусно ястие!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. У дома не сме много по постните ястия, но тази капоната ми звучи вкусно :) и ще взема да я пробвам за гарнитура към някоя пържолка :)))
    Поздрави, Вили!

    ОтговорИзтриване
  3. Пробвай, Хриси, заслужава си! Поздравявам те за блога ти, със сигурност ще пробвам и от твоите рецепти!

    ОтговорИзтриване