Днес моят план-график за деня е доста натоварен със задачи, нямам време дори да напазарувам. Не искам обаче да останем без десерт на масата, затова залагам на варианта "каквото има в хладилника" като продукти. Донякъде класика, донякъде импровизация, с минимално отклонено време от задачите и с минимално вложени усилия, десертът е готов. Ароматен и вкусен, а щом има и шоколад, удоволствието е гарантирано!
Продукти:
- 350 г фини точени кори
- 60 г масло
- 400 мл прясно мляко
- 4 яйца (неголеми)
- 120 г захар
- 2 ванилии
- 100 г шоколад
- пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Отделят се три от корите. Останалите се навиват на руло, което се реже напречно през 2 см. Получените лентички се отделят една от друга и небрежно се разбъркват. Яйцата се разбиват със захарта с телена бъркалка, прибавят се млякото и ванилиите и всичко се хомогенизира. Маслото се стопява. Подходяща неголяма по размер тавичка се маже с разтопено масло. Едната от целите кори се поставя на дъното така, че краищата ѝ да излизат от стените. Втората по същия начин се поставя върху нея и се поръсва с масло. Следва един слой от раздиплените кори на ленти, няколко лъжици от плънката и част от парченцата шоколад. Това се повтаря още два пъти - ленти, масло, шоколад, малко от плънката. Върху последния слой ленти се излива почти всичката останала плънка (тук тя трябва да е повече), като се оставя малко и за най-отгоре.
Краищата на корите се загръщат, а третата отделена кора се сгъва на две и се поставя върху тях. Надупчва се на места с ножа и се полива с последната порция от плънката. Оставя се да отлежи и попие около 20 минути, след което се пече на 200* до готовност. Сервира се поръсена с пудра захар.
Да ви е сладко!
Чудесна сладост се е получила Вили.Изглежда перфектно, много красиво.
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна предпразнична подготовка !
Благодаря, Ели! Тази сладост наистина много ни хареса.
ИзтриванеВесели празници ти желая!
Да, шоколада прави чудеса...
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа, Вили!
Нека е предвестник на чудесна година!
Честита да е и на теб, и на семейството ти, Веси! Весело посрещане на Новата година!
ИзтриванеНаправих го с домашна юфка, поради липса на кори. Получи се прекрасно. Благодаря за идеята
ОтговорИзтриванеБлагодаря и аз, че сподели, Светле. Да ви е сладко!
Изтриване