Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

27.12.2017 г.

Питка





Продукти:

  • 350 мл айрян (3 - 4 с.л. кисело мляко в мерилката и вода до 350 мл)
  • 2 яйца (единият жълтък за намазване)
  • 2 ч.л. сол 
  • 1 ч.л. захар
  • 20 г прясна мая
  • 5 с.л. олио
  • около 700 г брашно
  • стопено масло (мас или олио) за намазване
  • семена за поръсване




Приготвяне:

Всички продукти трябва да бъдат на стайна температура. Маята се разтваря със захарта и 5 - 6 лъжици от айряна. Добавят се останалият айрян, олиото, едно цяло яйце и един белтък. Постепенно се прибавя от пресятото брашното, смесено със солта. Замесва се средно меко тесто, което се покрива с кърпа и се оставя да почине 15 - 20 минути. Разделя се на 7 части, като едната е по-голяма от останалите 6. По-голямата се оформя на топка и се поставя в центъра на тавата. Пет от шестте еднакви части се разточват на елипси, мажат се с разтопено масло (мас, или олио), правят се успоредни  нарези с нож, които не стигат до края и се навиват като кифлички. Редят се около тестената топка в тавата. От последната част от тестото се оформят два фитила, които се усукват и се поставят около топката тесто. Следва повторно втасване. Ако маята е много прясна, не е нужно дълго време, при мен бяха достатъчни само 25 - 30 минути. Отделеният жълтък се смесва с няколко капки вода и питката се намазва, след което се поръсва със семена. Пече се на 190 - 200* около 25 - 30 минути. След изваждане от фурната се покрива с кърпа за 10 минути и се поднася на трапезата. 
Да ви е вкусно!



2 коментара:

  1. Вили,
    чудесна празнична погача, красива и интересна.
    Весели и честити празнични дни ! Мир, здраве и благоденствие в твоя дом ! Честито Рождество Христово !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за пожеланията, Ели! Честито Рождество и на твоето семейство! Здраве и благополучие желая!
    А това е коледната ми питка с паричка, получи се много пухкава и вкусна.
    Поздрави и весело посрещане на Новата година!

    ОтговорИзтриване