Продукти:
- 3 яйца
- 1 ч.ч. захар непълна (с вместимост 250 г)
- 200 мл прясно мляко
- 70 мл олио
- 1 ванилия
- 1.5 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 с.л. какао (с връх)
За крема:
- 100 мл горещо прецедено кафе
- 100 г течен шоколад
- 1 жълтък
- 10 г желатин
- 200 г сладкарска сметана
- 3 с.л. кисело мляко
- 2 с.л. пудра захар
- 2 ч.л. какао
За сиропиране:
- 100 мл вода + 2 с.л. захар
Брашното, какаото, ванилията и бакпулверът се разбъркват и пресяват. В отделен съд се смесват млякото и олиото. Яйцата се разбиват със захарта до пухкав крем. На части и редувайки ги, се добавят сухите и течните съставки. Тестото се изсипва във форма за торта с диаметър 24 см и се пече в загрята фурна на 200* за 25 - 30 минути. Изстива върху решетка и се изравнява с нож отгоре, ако се е надигнало в средата при печенето.
Желатинът се изсипва в половин чаша студена вода и се разбърква.
Водата и захарта за сиропа се кипват и се оставят да изстинат.
Сладкарската сметана и пудрата захар се разбиват с миксер до сгъстяване. Добавя се киселото мляко и се бърка с лъжица.
Кафето се сварява и прецежда. Към него се прибавя течният шоколад и се бърка до стопяване. Отново се загрява без да завира и след като се отстрани от котлона, се прибавя жълтъкът.
Набъбналият желатин се разтапя на водна баня и много добре се разбърква с шоколадовата гореща смес. Щом изстине, към нея постепенно се прибавя разбитата сметана с леки въртеливи движения до поемането ѝ. Отделя се половината от крема и към него се добавят две чаени лъжички тъмно какао, смесено предварително с малко гореща вода до получаване на кашица.
Блатът се поставя в табла, стяга се с подвижен ринг за торта (стените на който се обличат с целофан) и се сиропира. Нанася се по-тъмният сметанов крем, заглажда се и върху него се нанася по-светлият. Отново се заглажда и се прибира на хладно да стегне.
Рингът се отстранява, целофанът се отлепя и тортата е с перфектно гладки стени, готова да се развихрите с декорирането.
Да ви е сладко!
Много нежна тортичка, не се съмнявам и във вкуса, Вили!
ОтговорИзтриванеНаправих я по мой вкус, но допадна на всички, които я опитаха. :) :) Заслужаваше си отделеното време, Веси.
Изтриване