Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

6.08.2017 г.

Джолан чорба





Тази чорба приготвих по начина, по който се прави класическата Шкембе чорба, с единствената и съществена разлика, че вместо шкембе, съм използвала свински джолан. Всички знаем, че от джолана се получава чудесен бульон. С добавките и с метода на приготвяне на една от най-предпочитаните чорби от българската национална кухня, няма как да не е питателно, ароматно, но най-вече вкусно!




Продукти:
  • свински джолан с кокал
  • 500 мл прясно мляко
  • 1 с.л. брашно
  • 2-3 с.л. масло 
  • 1 ч.л. червен пипер (пълна)
  • сол, чесън, оцет и лют червен пипер за подправяне




Приготвяне:

Свинският джолан се сварява в подсолена вода, най-добре в тенджера под налягане. Месото се изважда и след като поизстине, се обезкостява и наситнява. Ако джоланът е по-голям, част от месото може да се отдели за друго ястие. Използвайте толкова месо, колкото прецените за достатъчно. В маслото се запържва една лъжица брашно, съдът се отстранява от котлона и се прибавя червеният пипер. Постепенно се налива млякото, отново се загрява и се прибавя към един литър от бульона. Добавя се месото и се оставя да поври 7-8 минути. 
Отделно се приготвя сместа за подправяне - счукват се 4-5 скилидки чесън и се прибавят 4-5 лъжици оцет, по желание и лют червен пипер за цвят и пикантен вкус.
Ако обичате пресен магданоз като мен, може да поръсите накрая чорбата и с него. Сервирайте с домашно изпечен хляб за пълно удоволствие!
Добър апетит!



4 коментара:

  1. Вили,
    моята майка прави и шкембе - чорбата с някакви предварително сварени джолани или кости.Така прави вкусният бульон, в който добавя нарязано шкембе.А джоланът е чудесен за тази цел - вкусни стават всякакви чорби.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чувала съм и за този вариант, Ели, но не съм го пробвала. Звучи чудесно, ще трябва да се опита!

      Изтриване
  2. О, това е върха...много вкусно изглежда и звучи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Веси. За пръв път я направих, но у нас със сигурност редовно ще се готви.

      Изтриване