Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

31.07.2017 г.

Сладкиш с праскови





Реших да направя този десерт, след като видях рецептата за Клафути на Ивана. Направих обаче една съществена промяна, затова не си позволих да нарека моя сладкиш със същото име. Клафути е френски десерт на основата на палачинково тесто и плодове. Прекрасен е, правила съм го с вишни и череши, но този път исках с продуктите от рецептата на Ивана да получа друг тип сладкиш. С добавка на бакпулвер и повече брашно, целях тестото да придобие текстурата на кекс, който плодовете обогатиха и разнообразиха като вкус.
Десертът, който ви предлагам е много нежен и пухкав благодарение на нишестето в него, с аромат на праскова, в който се усеща лек цитрусов нюанс. Получава се една идея по-сухичък, на ако предпочитате по-сочни сладкиши, може да добавите 80 мл олио в тестото.




Продукти:
  • 3 яйца
  • 2/3 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • 120 мл прясно мляко
  • 80 мл олио (по желание)
  • 60 г нишесте с вкус на лимон
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 и 1/3 ч.ч. брашно (максимум 1.5 чаша)
  • 1 ванилия
  • настъргана кора от 1/2 лимон
  • 2 праскови




Приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта до пухкав крем. Прибавя се млякото и ако искате да бъде по-сочен сладкишът, добавете и 80 мл олио. Аз не сложих, защото исках да се получи с "дунапренена" визия. Определено е много вкусен, но леко сухичък, затова предлагам и добавка на олио като опция. След това на части се прибавят нишестето и пресятото брашно с бакпулвера. Ароматизира се с лимоновата кора и ванилията и полученото тесто се излива в подходяща тавичка, намаслена и поръсена с брашно. Отгоре се редят измитите, подсушени и нарязани на полумесеци необелени праскови.




Готовата смес се изпича в загрята на 200* фурна до готовност. Пробва се с клечка, която трябва да излезе суха от сладкиша. Ако е необходимо, се поставя парче фолио или хартия за печене върху тавичката когато тестото порозовее, за да не се препече отгоре.




Сладкишът се поднася добре изстинал, по желание поръсен с пудра захар.
Бон апети!




6 коментара:

  1. ВКУСНО ИЗГЛЕЖДА И СИГУРНО Е ТАКА. АЗ ЖИВЕЯ В ЧЕХИЯ И ТУКА ГО ПРАВЯТ С ПАНДИШПАНЕНО ТЕСТО НА КОЕТО НАРЕЖДАТ ПЛОДОВЕ СПОРЕД СЕЗОНА, НЕ ТЪНКО ДО 2-3см.. edin primer
    https://www.recepty.cz/recept/jogurtova-buchta-s-ovocem-12284

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Интересно би било да видя как го правят в Чехия, но за съжаление линкът не отваря правилната страница, Христина. Ще се радвам, ако опитате да я пратите отново.

      Изтриване
    2. Вили,
      аз отворих посоченият линк, който е изпратила тази жена.Пробвай отново, ще се отвори страница с рецепти.
      Поздрави !

      Изтриване
    3. Вече се отвори и при мен линкът. Тестото не е пандишпанено, но е много лесно и вероятно също много вкусно.

      Изтриване
  2. Вили,
    прекрасно изглежда сладкиша, чудесен е на външен вид.А сигурно и вкуса не отстъпва.А чехите наистина имат много красиви и интересни сладкиши.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, наистина имат превъзходни сладкиши. Определено съм впечатлена от чешката кухня. Правила съм невероятни чешки кнедли със сини сливи и скоро претърсих всичките си записки на рецепти, защото исках да я публикувам в блога, но така и не я намерих, за съжаление.

      Изтриване