Реших да направя този десерт, след като видях рецептата за Клафути на Ивана. Направих обаче една съществена промяна, затова не си позволих да нарека моя сладкиш със същото име. Клафути е френски десерт на основата на палачинково тесто и плодове. Прекрасен е, правила съм го с вишни и череши, но този път исках с продуктите от рецептата на Ивана да получа друг тип сладкиш. С добавка на бакпулвер и повече брашно, целях тестото да придобие текстурата на кекс, който плодовете обогатиха и разнообразиха като вкус.
Десертът, който ви предлагам е много нежен и пухкав благодарение на нишестето в него, с аромат на праскова, в който се усеща лек цитрусов нюанс. Получава се една идея по-сухичък, на ако предпочитате по-сочни сладкиши, може да добавите 80 мл олио в тестото.
Продукти:
- 3 яйца
- 2/3 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
- 120 мл прясно мляко
- 80 мл олио (по желание)
- 60 г нишесте с вкус на лимон
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 и 1/3 ч.ч. брашно (максимум 1.5 чаша)
- 1 ванилия
- настъргана кора от 1/2 лимон
- 2 праскови
Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта до пухкав крем. Прибавя се млякото и ако искате да бъде по-сочен сладкишът, добавете и 80 мл олио. Аз не сложих, защото исках да се получи с "дунапренена" визия. Определено е много вкусен, но леко сухичък, затова предлагам и добавка на олио като опция. След това на части се прибавят нишестето и пресятото брашно с бакпулвера. Ароматизира се с лимоновата кора и ванилията и полученото тесто се излива в подходяща тавичка, намаслена и поръсена с брашно. Отгоре се редят измитите, подсушени и нарязани на полумесеци необелени праскови.
Готовата смес се изпича в загрята на 200* фурна до готовност. Пробва се с клечка, която трябва да излезе суха от сладкиша. Ако е необходимо, се поставя парче фолио или хартия за печене върху тавичката когато тестото порозовее, за да не се препече отгоре.
Сладкишът се поднася добре изстинал, по желание поръсен с пудра захар.
Бон апети!
ВКУСНО ИЗГЛЕЖДА И СИГУРНО Е ТАКА. АЗ ЖИВЕЯ В ЧЕХИЯ И ТУКА ГО ПРАВЯТ С ПАНДИШПАНЕНО ТЕСТО НА КОЕТО НАРЕЖДАТ ПЛОДОВЕ СПОРЕД СЕЗОНА, НЕ ТЪНКО ДО 2-3см.. edin primer
ОтговорИзтриванеhttps://www.recepty.cz/recept/jogurtova-buchta-s-ovocem-12284
Интересно би било да видя как го правят в Чехия, но за съжаление линкът не отваря правилната страница, Христина. Ще се радвам, ако опитате да я пратите отново.
ИзтриванеВили,
Изтриванеаз отворих посоченият линк, който е изпратила тази жена.Пробвай отново, ще се отвори страница с рецепти.
Поздрави !
Вече се отвори и при мен линкът. Тестото не е пандишпанено, но е много лесно и вероятно също много вкусно.
ИзтриванеВили,
ОтговорИзтриванепрекрасно изглежда сладкиша, чудесен е на външен вид.А сигурно и вкуса не отстъпва.А чехите наистина имат много красиви и интересни сладкиши.
Поздрави !
Да, наистина имат превъзходни сладкиши. Определено съм впечатлена от чешката кухня. Правила съм невероятни чешки кнедли със сини сливи и скоро претърсих всичките си записки на рецепти, защото исках да я публикувам в блога, но така и не я намерих, за съжаление.
Изтриване