Продукти:
- 2 големи яйца
- 2 ч.ч. захар (с вместимост 200 мл)
- 250 мл прясно мляко
- 3 с.л. какао
- 100 мл вода
- 100 мл олио
- 2 ванилии
- 3 ч.ч. брашно (с вместимост 200 мл)
- 1 бакпулвер
За заливката:
- 2 с.л. какао
- 2 с.л. захар
- 2 с.л. масло
- 1 ч.л. ром
Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват с миксер. Прибавят се прясното мляко, олиото и ванилиите. Какаото се смесва с 50 мл гореща вода до гладка консистенция, добавят се останалите 50 мл студена вода и се изсипва при сместа. Всичко отново се разбърква с миксер. Постепенно и на части се добавя пресятото брашно заедно с бакпулвера, като отново се хомогенизира с миксер на слаби обороти.
Готовата смес се излива в намазнена и поръсена с брашно форма за кекс. Пече се в загрята на 190 - 200* фурна около 35-40 минути. Готовността се проверява с клечка за зъби, като не е добре да се допусне препичане, за да не стане сух кексът.
Заливката се приготвя, като се смесят какаото, маслото и захарта и се загреят до стопяване. Извън котлона се прибавя ромът. Нанася върху кекса, когато той е напълно изстинал, а тя е охладена до подходяща за поливане гъстота.
Да ви е сладко!
И кексчето си записвам, Вили:)
ОтговорИзтриванеЧудничко се получи, който обича шоколадовите сладкиши, ще го одобри, надявам се...
Изтриване