Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

26.07.2017 г.

Тарама хайвер





В нашето рибарско семейство понякога се случва да се сдобием с доста голямо количество рибен хайвер. Тогава не пропускаме да си направим този любим наш деликатес. Подходящ за разбиване е хайверът на всички риби, с изключение на бялата мряна, който при някои хора отключва опасна алергия. 
Тарама хайверът е чудесен за намазване на филийка, за топване на хрупкави пържени картофки, или в комбинация с маслини, варени яйца, печени чушки и други подходящи продукти по желание. Добре е да не се прекалява с приетите количества, тъй като е доста калоричен. Удоволствието е пълно, ако се съчетае с чаша ароматно бяло вино.




Осоляване и узряване:

Пресният хайвер се почиства от по-големите ципи. Слага се в широк съд и постепенно се добавя сол, като се бърка с лъжица. При разбъркването останалите ципи полепват по лъжицата и от време на време трябва да се премахват. Прибавянето на сол продължава докато хайверът придобие равномерен цвят. Като ориентир - на 500 грама хайвер са необходими около 120 - 130 грама сол. Осоленият хайвер се слага в буркани и се прибира в хладилника за една седмица. Не се насипва сол на гърлото на буркана, нито се налива олио отгоре. След като престои седем дни в хладилника, се прехвърля във фризера. Оставя се да зрее там до промяна на цвета, който трябва да започне да оранжевее. Това отнема поне още месец време. Едва тогава може да се използва за разбиване, като остатъкът се връща отново във фризера. Така зрелият хайвер може да се съхранява дълго време без да гранясва и без да замръзва, защото солта не го позволява. Стои стегнат, но с лъжица спокойно може да се гребва от него.  




Продукти:
  • 1 с.л. осолен хайвер (пълна)
  • 1 филия сух хляб (с кората)
  • 2 с.л. сок от лимон
  • 100 мл вода
  • 180 мл олио




Приготвяне:

Най-лесният и най-практичният начин е да се използва малката купа на кухненския робот с приставка метален нож. Ако се прави по-голямо количество, е подходяща голямата купа. Хлябът задължително трябва да е сух. Той се накисва в половината от водата и без да се изстисква, се поставя в робота заедно с осоления хайвер. Разбива се до получаване на еднородна смес, след което постепенно и на много тънка струйка се налива олио при работещ на невисоки обороти мотор. Когато сместа стане много гъста, се разрежда с част от останалата вода и това се повтаря до изчерпването им. Към края се добавя и лимоновият сок.




Получава се нежен, пухкав хайвер, който по желание може да се овкуси със ситно нарязан лук, но само количеството, което ще се ползва в момента. Ако престои с лука, хайверът започва да нагарча от него.  Вкъщи го предпочитаме натурален, затова обикновено не добавям лук.




Да ви е вкусно!





5 коментара:

  1. Вили,
    след като се извади от фризера когато узрее хайверът в хладилник ли се съхранява ? Аз съм осолявала пресен хайвер, но с много сол и съм го съхранявала само в хладилник.След това го правя по подобен начин.
    Чудесен разбит хайвер се е получил.Вярно е,че нагарча когато се използва лук и престои с него.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом се използва част от хайвера, остатъкът се слага отново във фризера и си стои там до изчерпването му. Трае много дълго време и не променя вида си. Така винаги съм спокойна, че няма да добие дъх и няма да се притеснявам дали не е остарял. Вече доуточних и в публикацията.
      Хубаво лято, Ели!

      Изтриване
  2. Вили, аз не обичам хайвер и производните му.
    Обаче ми беше много интересно да прочета технологията ни приготвянето му, не знаех, че е необходимо толкова време "да зрее".
    Снимките ти са чудесни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, не знам дали изобщо си опитвала тарама хайвер, но вкусът на този, който приготвям, изобщо няма наситен и накъртящ вкус, както и няма нищо общо с купешкия. За нас със съпруга ми това е нещо много любимо, както и всякакви риби, раци, морски дарове и тем подобни расли във водата същества. Но у дома си имаме една госпожица, която изобщо не поглежда и не помирисва нито едно от всичките тези прекраснотиѝки. И все пак, ако не си толкова категорична като нашето момиче (което излиза от стаята, щом замирише на риба) :)), препоръчвам ти да опиташ този невероятен специалитет.

      Изтриване
    2. Почти, като момичето ви, Вили:)), с малка разлика - от всички изброени ям само риба, за предпочитане морска.
      Тарама съм опитвала, е, не домашна, но не, не ми е по вкуса.
      Поздрави на госпожицата, че аз ако тръгна да пиша моята пък какво не яде...

      Изтриване