Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

16.06.2017 г.

Мляко с портокалов грис и какао





За мнозина от нас млякото с грис навява носталгични спомени от детството, когато беше неотменна част от менюто в детските градини, училищните и лагерни столове. Разбира се, той не можеше да конкурира домашно приготвения от мама или баба. Днес може би е позабравен, може би не е модерен, но със сигурност си има своите предимства и не е за пренебрегване. Аз се старая винаги, когато го правя, да внасям някакви вкусови промени. Този път заложих на комбинацията от портокалов аромат и любимото ми какао за поръсване. 
Ако някой има лоши спомени от детската градина и е намразил млякото с грис, защото са го карали да си изяжда всичко, нека не пропуска тази рецепта, защото тя няма нищо общо с не толкова ароматния и не толкова вкусен вариант, който някога не е обичал...  :))  :)) 




Продукти:
  • 1 л прясно мляко
  • 3/4 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • 2/3 ч.ч. пшеничен грис
  • 1 с.л. (пълна) настъргана портокалова кора 
  • какао за поръсване




Приготвяне:

Mлякото се разбърква със захарта и се загрява до завиране. Грисът се изсипва на струйка с непрекъснато бъркане. Добавя се и портокаловата кора. Сместа трябва да ври 5-6 минути, като се бърка без прекъсване. Оставя се да изстине.




При сервиране се поръсва с какао през цедка. Разбира се, не е задължително, но препоръчвам да опитате. Вярвам, че ще ви хареса в този вариант.



4 коментара:

  1. Ах, как само ги умееш тези носталгични десерти...Не съм опитвала в този вариянт, но съм сигурна, че ще ми хареса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Понякога е нужно само една мъничка нотка свежест да внесеш в някоя стандартна, скучновата рецепта и току виж, си зарибил нехаещите за нея членове на фамилията. :D

      Изтриване
  2. Опитвали сме грис по всякакви начини и по принцип обичаме десерти с грис, но приготвен така не сме. Много ни заинтригува, Вили, ще вземем да си направим.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом обичате мляко с грис, сигурна съм, че ще ви допадне и този вариант. Много е ароматен. Ние също го обичаме, особено с какао. Понякога го слагам при варенето и става невероятно вкусно!

      Изтриване