Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

14.06.2017 г.

Шоколадов крем-сладолед





Любител съм единствено на шоколадовия сладолед. Никакъв друг представител на това ледено вълшебство не е в състояние да ме изкуши. Затова, когато реша да си го приготвя у дома, предпочитам да е с шоколадов вкус.
По принцип правя сладоледа в комбинация със сметана. Този път импровизирах с продукти, каквито имах на разположение. Поради липсата на сметана очаквах повече кристализация след замразяването, но консистенцията на готовия продукт ме изненада приятно. Така че, не се колебайте да го опитате, ако сте почитатели на тази шоколадова магия.




Продукти:
  • 500 г прясно мляко
  • 100 г течен шоколад
  • 1 с.л. пшеничен грис
  • 1 с.л. какао
  • 3 с.л. захар
  • 2 яйца




Приготвяне:

Млякото се загрява на котлона заедно с течния шоколад при непрекъснато разбъркване. Щом заври, се отмества от огъня. Какаото, две лъжици захар и малко от горещото мляко се смесват добре и към тях се прибавят двата жълтъка. Сместа се изсипва към млякото с шоколада и отново се слага на котлона. Добавя се и грисът, след което бъркането продължава до сваряването му - около 7-8 минути, най-добре с телена бъркалка, за да не се получат бучици. Готовият шоколадов крем (с консистенция по-рядка от обикновен крем) се оставя да се охлади.




Белтъците се разбиват с една лъжица захар до сгъстяване. Прибавят се внимателно към крема до пълно хомогенизиране. Готовата смес се изсипва в кутия, или подходящи формички и се поставя във фризера да замръзне. 
Може да се сервира с парченца шоколад, ягоди, малини, или просто в натурален вид. Вкусът е гарантиран.
Да ви е сладко!



4 коментара:

  1. Вили,
    не съм приготвяла подобен сладолед с грис.Интересно и много красиво изглежда.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, присъствието на грис не се усеща, но придава плътност, поради което липсва ефекта "на кристалчета".

      Изтриване
  2. Че то нешоколадовия сладолед сладолед ли е?:)) Интересно с добавката на грис.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами не, Веси, не е :D ! И за мен сладолед е само шоколадовия сладолед, макар, че в нашата къща някои не го докосват, защото за тях сладолед е само сметановия сладолед. :D :D :D

      Изтриване