Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

24.05.2017 г.

Маслен кейк с череши и какао





Продукти:
  • 2 големи яйца
  • 3/4 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1.5 ч.л. бакпулвер
  • 100 мл прясно мляко
  • 90 г масло
  • 1 ванилия
  • 1 с.л. + 1 ч.л. какао
  • череши
  • пудра захар




Приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта до сгъстяване. Постепенно и редувайки се, се прибавят пресятото с бакпулвера брашно и млякото. Добавят се също стопеното масло и ванилията. Бърка се с миксер на слаби обороти до пълното усвояване на маслото.




Една трета от готовата смес се изсипва в продълговата форма за кейк, изцяло застлана с пергаментова хартия. През цедка се поръсва тънък слой брашно. Към останалата смес се добавя една супена лъжица какао. Половината от сместа се изсипва равномерно върху първата. Отново се поръсва с малко брашно. Към последната една трета от сместа се прибавя една чаена лъжица какао и се изсипва върху втората смес. Най-отгоре се редят почистените от костилките и подсушени череши.




Така приготвен, кейкът се пече на 200* до готовност, около 45 минути. След като изстине, по желание може да се поръси с пудра захар.



2 коментара:

  1. Вили,
    много красив кекс с череши се е получил.Чудесен, веднага си записвам рецептата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Интересно се получи, а и вкусничко!

      Изтриване