Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

1.05.2017 г.

Малки питки





Винаги, когато меся хлебно тесто, се старая да е нещо ново, различно от това, което вече съм опитала. Може би, защото все нещичко не ми е достигало като вкус и съм търсила онова тесто, което ще удовлетвори всичките претенции на вкусовите ми рецептори. Е, с тези малки питки нещата си дойдоха на мястото. С удоволствие бих ги правила и пак, и пак, и пак... Пухкави, меки, дори и без да се задушават веднага след печене, както по принцип се прави.  
Вкусът е гарантиран, според мен това са най-вкусните питки от всички, които съм правила досега. Погрижете се само да ги оформите по свое усмотрение и опитайте!




Продукти за 4 питки:
  • 125 мл прясно мляко
  • 125 мл вода
  • 80 мл олио
  • 1.5 ч.л. сол
  • 420 г брашно 
  • 1 ч.л. захар
  • 7 г суха мая Йоткер




Приготвяне:

Тестото може да се замеси на ръка по стандартния начин. Аз замесих в машината за хляб, но дори и да месите ръчно, можете да следвате същите стъпки, с единствената разлика, че маята се разбърква предварително с пресятото брашно.
В контейнера на машината се поставят леко затопленото мляко и водата, олиото, солта и пресятото брашно в последователността, в която са записани. Отгоре се прави малко кладенче и в него леко се заравят захарта и маята. Включва се програма „Тесто“. Когато свършат двата цикъла на месене, тестото се оставя да втасва в машината около 25 минути. Изважда се и се дели на 4 части. Оформят се гладки топчета, които се поръсват с брашно, поставят се в намазнена тава (или с хартия за печене на дъното) и се слагат във фурната на 40* за повторно втасване, което отнема около час. Пекат се в загрята на 200* фурна до готовност. 



6 коментара:

  1. Вили,
    и аз по подобен начин замесвам тестото.Използвам за 1 кг. брашно 40 гр. прясна или 14 гр. суха мая.Тестото става хубаво с равни части вода и мляко.Чудни питки са се получили.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! В това тесто ми се струва, че и по-голямото количество мазнина е от голямо значение. Не става мазно, но е много пухкаво и меко, а в същото време плътно и гладко. Освен това е много благодатно за оформяне.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Постарах се да изглеждат добре, Веси, но истинското им съвършенство наистина е във вкуса. Благодаря за оценката!

      Изтриване
  3. Днес приготвих тези малки питки ....чуднички се получиха 😘Благодаря от сърце за рецептата 😍

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за споделянето! Радвам се, Меридичка! Хапнете си ги с много апетит!

      Изтриване