Вкусът е гарантиран, според мен това са най-вкусните питки от всички, които съм правила досега. Погрижете се само да ги оформите по свое усмотрение и опитайте!
Продукти за 4 питки:
- 125 мл прясно мляко
- 125 мл вода
- 80 мл олио
- 1.5 ч.л. сол
- 420 г брашно
- 1 ч.л. захар
- 7 г суха мая Йоткер
Приготвяне:
Тестото може да се замеси на ръка по стандартния начин. Аз замесих в машината за хляб, но дори и да месите ръчно, можете да следвате същите стъпки, с единствената разлика, че маята се разбърква предварително с пресятото брашно.
В контейнера на машината се поставят леко затопленото мляко и водата, олиото, солта и пресятото брашно в последователността, в която са записани. Отгоре се прави малко кладенче и в него леко се заравят захарта и маята. Включва се програма „Тесто“. Когато свършат двата цикъла на месене, тестото се оставя да втасва в машината около 25 минути. Изважда се и се дели на 4 части. Оформят се гладки топчета, които се поръсват с брашно, поставят се в намазнена тава (или с хартия за печене на дъното) и се слагат във фурната на 40* за повторно втасване, което отнема около час. Пекат се в загрята на 200* фурна до готовност.
Вили,
ОтговорИзтриванеи аз по подобен начин замесвам тестото.Използвам за 1 кг. брашно 40 гр. прясна или 14 гр. суха мая.Тестото става хубаво с равни части вода и мляко.Чудни питки са се получили.
Поздрави !
Благодаря, Ели! В това тесто ми се струва, че и по-голямото количество мазнина е от голямо значение. Не става мазно, но е много пухкаво и меко, а в същото време плътно и гладко. Освен това е много благодатно за оформяне.
ИзтриванеПоздрави!
Просто съвършени, Вили!
ОтговорИзтриванеПостарах се да изглеждат добре, Веси, но истинското им съвършенство наистина е във вкуса. Благодаря за оценката!
ИзтриванеДнес приготвих тези малки питки ....чуднички се получиха 😘Благодаря от сърце за рецептата 😍
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за споделянето! Радвам се, Меридичка! Хапнете си ги с много апетит!
Изтриване