Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

1.02.2017 г.

Двуцветен кейк със сушени сини сливи и мюсли с мед и орехи





Предлагам един много интересен и оригинален начин за оформянето на кейк в два цвята. Идеята ме осени ненадейно и реших да експериментирам. Очаквах и неприятни изненади, но опитът ми се оказа наистина успешен. Ефектът се състои в това, че двете разноцветни части от тестото се изливат във формата не една върху друга, а една до друга. Не е сложно, но пък е интересно и си заслужава отделените няколко минутки в повече.




Продукти:
  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • 100 мл олио
  • 125 мл прясно мляко
  • настъргана портокалова кора
  • 2.5 ч.ч. брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 3 с.л. мюсли с мед и орехи
  • 5-6 броя сушени сини сливи
  • 2 с.л. какао




Приготвяне:

Сушените сини сливи се накисват в хладка вода за няколко часа. Подсушават се, почистват се от костилките и се нарязват на малки парченца.
Яйцата се разбиват заедно със захарта с помощта на миксер. Прибавят се последователно олиото, млякото и настърганата портокалова кора. Брашното се пресява и смесва с бакпулвера. Добавя се на части, като се бърка внимателно с шпатула. Следва прибавянето и на мюслите. 
Подготвят се два еднакви съда. В единия се поставя какаото и се разтваря с много малко гореща вода до рядка кашица. В другия съд се поставят парченцата сини сливи. Тестото се разпределя по равно в двата съда и се разбърква добре до хомогенизиране.




Следва най-специалната част - да се направи разделител за двата цвята тесто. Върху едната от дългите странични стени на продълговата форма за кекс (от вътрешната ѝ страна) се поставя тънка чиста хартия и с молив, или само с притискане по контурите се отбелязва формата ѝ. Изрязва се шаблон, който се полага върху картон и отново се изрязва. Получената картонена преграда се поставя по дължина в средата на формата и се пробва дали е точно изрязана. Ако е нужно, се дооформя. Изпълнението трябва да е доста прецизно. 
Формата се облича в хартия за печене. След това, ако имате помощник, който да държи картончето, ще е по-лесно, но аз се справих сама с тази процедура, така че не е невъзможно. Преградата се поставя в средата по дължина на формата и двете смеси се изливат от двете ѝ страни. След това тя се вдига и отстранява внимателно. 




Кейкът се пече на 200* около 50 минути до "суха клечка". Изважда се от фурната, оставя се 5 минути да отпочине, след което се освобождава от формата и хартията и се поставя върху решетка да изстине. За по-представителен вид може да се изреже надигналата се средна част от кейка, т.е. да се изравни отгоре, при което се вижда още по-добре ефекта и резултата от усърдието, което сте положили :).





8 коментара:

  1. Чудесен кейк и много добра идея за оформяне.
    Благодаря за което :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Илиана! Понякога с малко повече фантазия изненадваме дори себе си :))

      Изтриване
  2. Идеята, изпълнението, снимките - всичко перфектно, както винаги! :)
    Поздравления, Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, благодаря ти! Получи се интересно, хубаво е и да експериментираме от време на време...

      Изтриване
    2. Вили, благодаря за идеята! Претворих я в чудесен кекс, макар и с малко по-друг състав на продуктите! :)
      http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.bg/2017/03/blog-post_8.html
      Прегръдки!

      Изтриване
    3. Потрудила си се като мен с подготовката, Тили, но определено си е заслужавало! Чудесно изпълнение, а и твоята идея със съставките ми допада! Браво!

      Изтриване
  3. И вкуса би ми се харесал, със сливите, и медно-ореховия вкус, а оформянето е чудесна идея.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сливите наистина придават особено очарование във вкуса на този кейк, ако го правиш, не ги пропускай, Веси!

      Изтриване