Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

17.02.2016 г.

Лесен плодов сладкиш






Това е един от най-лесните сладкиши, които съм правила досега. Необходимите за него продукти обикновено винаги са налице в кухнята, не изисква много време, а и на вкус е превъзходен. Може да се използват както пресни плодове, така и плодове от компот. Аз най-често го правя с плодовете на компот от кайсии и бих казала, че това е най-сполучливият вариант. 






Продукти:

  • 2 яйца
  • 1 и 1/3 ч.ч. захар (вместимост на чашата 250 мл)
  • 2 ванилии
  • 3/4 ч.ч. кисело мляко
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно (или колкото да се получи кексово тесто)
  • 1 ч.л. бакпулвер (пълна)
  • какао (по желание)
  • 1 компот от кайсии (или пресни кайсии)
  • пудра захар за поръсване







Приготвяне:

Плодовете от компота се слагат в цедка и се оставят да се отцедят. Ако са  пресни, се срязват на две и се почистват от костилките.
Яйцата, захарта и ванилията се разбъркват добре с телена бъркалка. Не е необходимо да се разбиват с миксер. Прибавят се млякото и олиото и се разбърква отново. Брашното се пресява, смесва се с бакпулвера и се добавя постепенно, на части. Количеството му  зависи както от големината на яйцата, така и от гъстотата на млякото. Понякога ми е било нужно по-малко от указаното в рецептата, а друг път повече. Трябва да се получи средно гъсто кексово тесто.






Щом сместа стане хомогенна, се разделя на две и към едната половина се прибавя 1 пълна чаена лъжичка пресято какао. Тази процедура не е задължителна. Понякога правя този сладкиш без какао и ви уверявам, че резултатът също е чудесен. Ако обаче обичате какаовия вкус, добавете го. 
На дъното на подмазана тавичка се нареждат отцедените плодове с отрязаната част надолу. Двете смеси се редуват произволно върху тях. Аз изсипвах на купчинки по две лъжици от всяка смес.






Сладкишът се пече на 200* около 30 минути до готовност. След като изстине, отгоре се поръсва с пудра захар.




1.02.2016 г.

Сладкиш с тиква, какаови бисквити и пандишпан






Това е най-хубавият сладкиш с тиква, който съм правила досега. Ароматен и неустоимо вкусен. С маслено - бисквитена основа, сочен тиквен крем и хрупкави орехови ядки, покрити с мек и пухкав пандишпанов блат. Истинска наслада за небцето!






Продукти:

  • 3 яйца
  • 3/4 ч.ч. захар  (1 ч.ч. = 250 мл)
  • 3/4 ч.ч. брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 1 ванилия
  • 1 ч.л. канела
  • 100 г масло
  • 1 пакет чаени бисквити "Роден край" с какао
  • 2 ч.ч. пюре от сварена тиква + 2 с.л. пудра захар
  • 1/2 ч.ч. едро счукани орехови ядки
  • 4-5 с.л. кондензирано мляко (може и без него)






Приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват с миксер до плътен сняг. Прибавят се ванилията и пресятото брашно, смесено с бакпулвера.
Маслото се стопява в тавичка. Върху него плътно се редят бисквитите, като всички празнини между тях се запълват с начупени парченца (бисквитите са кръгли, без дупка в средата). Отгоре се нанася равномерен пласт от тиквеното пюре, смесено с пудрата захар (аз винаги го затоплям в микровълновата фурна, за да не забави изпичането на блата). Поръсват се канелата и ореховите ядки. Пандишпановата смес се излива най-отгоре. Сладкишът се пече в загрята на 200* фурна до готовност.






Това е основната ми рецепта за този сладкиш, но понякога си позволявам импровизации. Този път имах останало малко кондензирано мляко, което полях върху слоя с тиква. Получи се фантастичен вкус.
Да ви е сладко!





Супа топчета с куркума






Предлагам ви моя втори вариант на тази супа, която приготвям изключително бързо в тенджерата под налягане и която застройвам по нестандартен, но според мен много сполучлив начин. Веднъж не бях предвидила факта, че не разполагам с яйце за застройката и ми се наложи да импровизирам, защото не исках супата да придобие бял цвят, използвайки само мляко. Реших да пробвам с куркума, която да придаде апетитния жълтеникав цвят и бях очарована от резултата, защото освен за по-добрия вид, подправката допринесе и за по-добрия вкус на супата. Това е подходящ вариант и за горещите летни месеци, когато не сме много сигурни в доброто качество на яйцата, които купуваме. 
Нека отбележа, че за супа не са подходящи тенджерите под налягане от алуминий, тъй като в тях продуктите се разваряват дори и при кратко варене. Тенджерите от хром-никел са по-щадящи и е по-удачно използването им за тази цел.

Продукти:

  • 250 г кайма
  • 1 морков (по-голям)
  • 1 глава лук
  • 2 с.л. ориз
  • 2 с.л. брашно
  • 2-3 с.л. оцет
  • фиде
  • стъбла целина
  • сол, чубрица, черен пипер, магданоз
За застройката:
  • 200 г кисело мляко
  • 1/3 ч.л. куркума






Приготвяне:

Ако каймата предварително не е овкусена, се посолява и се смесва с ориза, черения пипер и чубрицата. Всичко се омесва и се оформят малки топчета (по-лесно става, ако пръстите се намокрят с оцет). След като са готови, топчетата се поръсват с още малко оцет, за да не се слепват. Половината морков се настъргва, а другата половина се реже на дребни кубчета. Лукът се наситнява.
В тенджерата под налягане (припомням - да не е алуминиева) с 2-3 лъжици олио се запържват наситненият лук и настърганият морков. Прибавя се брашното и след кратко разбъркване се добавят 1.5 литра гореща вода и сол на вкус. Щом водата заври, се пущат топчетата от кайма, целината, шепа фиде, кубчетата морков, чубрица и няколко зърна черен пипер. Затваря се капакът и след като вентилът зашуми, се вари 4 минути на по-слаб огън, след което тенджерата се сваля от котлона. Изчаква се налягането да спадне изцяло. Готовата супа се застройва с киселото мляко, разбъркано предварително с куркумата. По желание може да се поръси с пресен магданоз.
Добър апетит!