Това е най-хубавият сладкиш с тиква, който съм правила досега. Ароматен и неустоимо вкусен. С маслено - бисквитена основа, сочен тиквен крем и хрупкави орехови ядки, покрити с мек и пухкав пандишпанов блат. Истинска наслада за небцето!
Продукти:
- 3 яйца
- 3/4 ч.ч. захар (1 ч.ч. = 250 мл)
- 3/4 ч.ч. брашно
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1 ванилия
- 1 ч.л. канела
- 100 г масло
- 1 пакет чаени бисквити "Роден край" с какао
- 2 ч.ч. пюре от сварена тиква + 2 с.л. пудра захар
- 1/2 ч.ч. едро счукани орехови ядки
- 4-5 с.л. кондензирано мляко (може и без него)
Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват с миксер до плътен сняг. Прибавят се ванилията и пресятото брашно, смесено с бакпулвера.
Маслото се стопява в тавичка. Върху него плътно се редят бисквитите, като всички празнини между тях се запълват с начупени парченца (бисквитите са кръгли, без дупка в средата). Отгоре се нанася равномерен пласт от тиквеното пюре, смесено с пудрата захар (аз винаги го затоплям в микровълновата фурна, за да не забави изпичането на блата). Поръсват се канелата и ореховите ядки. Пандишпановата смес се излива най-отгоре. Сладкишът се пече в загрята на 200* фурна до готовност.
Това е основната ми рецепта за този сладкиш, но понякога си позволявам импровизации. Този път имах останало малко кондензирано мляко, което полях върху слоя с тиква. Получи се фантастичен вкус.
Да ви е сладко!
А, Вили, няма да му се размине на този твой сладкиш да скокне и на нашата трапеза! Даже имам изчистена тиква, но пък съм направила 2 сладкиша и замислила един тиквеник, но по-нататък ще се възползвам.
ОтговорИзтриванеВеси, надявам се да ни покажеш и твоите сладки творения! :)) :))
ИзтриванеУникална вкусотия, благодаря за рецептата
ОтговорИзтриванеА аз благодаря за коментара, Ники! Надявам се, че сте я опитали и доволно сте се наситили!
ИзтриванеНаправих този сладкиш и цялата фамилия беше удовлетворена
ОтговорИзтриване