Това е един от най-лесните сладкиши, които съм правила досега. Необходимите за него продукти обикновено винаги са налице в кухнята, не изисква много време, а и на вкус е превъзходен. Може да се използват както пресни плодове, така и плодове от компот. Аз най-често го правя с плодовете на компот от кайсии и бих казала, че това е най-сполучливият вариант.
Продукти:
- 2 яйца
- 1 и 1/3 ч.ч. захар (вместимост на чашата 250 мл)
- 2 ванилии
- 3/4 ч.ч. кисело мляко
- 1/3 ч.ч. олио
- 1 и 1/2 ч.ч. брашно (или колкото да се получи кексово тесто)
- 1 ч.л. бакпулвер (пълна)
- какао (по желание)
- 1 компот от кайсии (или пресни кайсии)
- пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Плодовете от компота се слагат в цедка и се оставят да се отцедят. Ако са пресни, се срязват на две и се почистват от костилките.
Яйцата, захарта и ванилията се разбъркват добре с телена бъркалка. Не е необходимо да се разбиват с миксер. Прибавят се млякото и олиото и се разбърква отново. Брашното се пресява, смесва се с бакпулвера и се добавя постепенно, на части. Количеството му зависи както от големината на яйцата, така и от гъстотата на млякото. Понякога ми е било нужно по-малко от указаното в рецептата, а друг път повече. Трябва да се получи средно гъсто кексово тесто.
Щом сместа стане хомогенна, се разделя на две и към едната половина се прибавя 1 пълна чаена лъжичка пресято какао. Тази процедура не е задължителна. Понякога правя този сладкиш без какао и ви уверявам, че резултатът също е чудесен. Ако обаче обичате какаовия вкус, добавете го.
На дъното на подмазана тавичка се нареждат отцедените плодове с отрязаната част надолу. Двете смеси се редуват произволно върху тях. Аз изсипвах на купчинки по две лъжици от всяка смес.
Сладкишът се пече на 200* около 30 минути до готовност. След като изстине, отгоре се поръсва с пудра захар.
Вили,
ОтговорИзтриванеи сестра ми много често прави този лесен сладкиш.Не сме пробвали с какао, но виж - интересна идея е.Чудесен е .
Поздрави !
Ели, и в двата варианта сладкишът е много хубав, но аз, като върл почитател на шоколада, все ми се иска вкусът да ми напомня на него и затова предпочитам този. Благодаря ти!
ИзтриванеПоздрави!
Докато четях рецептата си представях , че след изпичането ще трябва да се обърне с плодовете нагоре. Но не го обръщане. Нали?
ОтговорИзтриванеНе, не го обръщам, защото плодовете не покриват цялото дъно. Ако го покриете изцяло, с повече плодове, може би ще може да се обърне, но не съм сигурна дали печенето няма да се затрудни, т.е. ще трябва повечко да се пече.
ИзтриванеНе съм пробвала с плодове от компот. Добра идея да оползотворя компотите!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, Вили!
Опитай, Тили, наистина добра идея е за намиране приложение на плодовете от компот, защото у дома предимно сокът се изпива, а те изостават. Освен това сладкишът е по-ароматен с тях.
ИзтриванеПрегръдка и от мен!
Много обичам лесните домашни сладкиши! Чудесно предложение, Вили - много ми хареса шарката, която се е получила.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
И аз така, Светле. Най-ги обичам бързоправещите се, винаги при нужда можеш да прибегнеш до тях. Благодаря ти, поздрави и от мен!
ИзтриванеВили, преди години много често правих подобен сладкиш с плодове от компот от кайсии, твоят също ми допада, а снимките ти са прекрасни!
ОтговорИзтриванеИ аз отдавна го правя, Веси. От първата ми тетрадка с рецепти е и ми е спомен от колежка, която много, много уважавах и беше невероятна кулинарка.
ИзтриванеБлагодаря за мнението ти относно снимките!
Моля дайте размери на тавичката в която го печете.
ОтговорИзтриванеДозата е подходяща за тавичка с диаметър 28 - 30 см.
ИзтриванеЗдравей, Вили!
ОтговорИзтриванеПрекрасен сладкиш и чудни снимки - много ми се прииска парченце от тази прелест в чинията!
Мога ли да те помоля да напишеш един email за връзка с теб, тъй като не откривам такъв в профила ти? Предварително благодаря!
Слънчеви поздрави и красиви пролетни дни!
Благодаря, Мария! За хубавия коментар и молбата за контакт, което ме радва. Писах ти на мейла.
ИзтриванеКрасива и щастлива пролет желая и на теб!
Здравейте, а дали може да се направи като мъфини? Особено с череши и шоколад вместо какао ми звучи много добре...
ОтговорИзтриванеНе съм пробвала, но предполагам, че няма да има никакъв проблем да се изпече във форми за мъфини. А с шоколад и череши би било също много вкусно. Споделете, ако го направите в този вариант. :)
Изтриване