Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

11.07.2015 г.

Галет с извара и домашно сушени домати





Идеята да направя този мнооого вкусен галет се роди в момента, в който попаднах на ето тази рецепта. С повечко промени в плънката и с по-малко в тестото, си напаснах моя вариант. Още с първата хапка разбрах, че тази вкусотийка ще бъде повторена, потретена, и най-вероятно приготвяна още много пъти от мен.
Предпочетох изварата да бъде преобладаващият продукт и в съчетание със заквасената сметана се получи много фин и нежен вкус. Тестото е едновременно и меко и хрупкаво, тъй като е с мая, но в него присъства и известно количество царевичен грис. Освен това му липсва характерният за класическия галет наситен маслен вкус, което го прави лек и ненакъртващ.
Този галет може да бъде една чудесна закуска, но също така и една перфектна лека разтоварваща вечеря.




Продукти:

За тестото:
  • 180 мл хладка вода
  • 80 мл олио
  • 1 ч.л. сол
  • 2 ч.ч. брашно (с вместимост 250 мл)
  • 1/2 ч.ч. царевичен грис
  • 1 ч.л. суха мая (Др Йоткер)
За плънката:
  • 250 г извара 
  • 150 г заквасена сметана
  • 2 яйца
  • 80 г краве сирене
  • сол на вкус
  • пресен босилек
За сушените домати:
  • 4 домата
  • олио
  • сол на вкус
  • пресен босилек




Приготвяне:

В машината за хляб се поставят първо водата, олиото и солта, а след това смесените два вида брашно, като бялото се пресява предварително. Най-отгоре се слага маята и се включва програма "Тесто". Трябва да се получи добре оформена топка. Ако е необходимо, се добавя малко брашно, или вода.
Относно доматите, разбира се, няма да получите автентичния вкус на истинските сушени домати, но и този вариант с бързо печене и обдухване им придава специфичен аромат и усещането за нестандартност във вкуса. 




Доматите се режат на кръгчета с дебелина 3-4 мм и се нареждат в голяма тава, намазана с олио. Слагат се във фурната, когато тя достигне 200*. Веднага градусите се вдигат на 250 и се включва вентилатор. (От този момент при мен доматите станаха готови след 20 минути. Изключих фурната и оставих тавата вътре още 5 минути, но е важно да се следи цвета на доматите. Не трябва да се препичат, защото изсъхват, но не трябва да бъдат и недопечени, а тук-там леко да покафенеят ръбчетата им и да се поизсушат.)




За плънката всички продукти се смесват и разбъркват добре до хомогенна смес, като само босилекът се добавя накрая. Препоръчвам да използвате качествена прясна извара, и в никакъв случай не тази, която се продава в обвивка с формата на колбас. Аз пазарувам от магазин, където съм сигурна в качеството ѝ и затова често я употребявам в различни рецепти - сладки и солени.
Тестото, което е втасвало около час, се вади от контейнера и се разточва върху хартия за печене на кръг, по-голям от диаметъра на тавата с около 6 см. Аз използвах тава с d 30 см. Заедно с хартията се прехвърля в тавата и тестото по стените и по дъното се оформя. Поръсва се малко царевичен грис (около 1ч.л.) и се редят доматите. Посоляват се и се поръсват с нарязан босилек. Отгоре се изсипва плънката. Краищата на тестото леко се загръщат. Така приготвеният галет се пече на 200* около 45 минути. 




Оставя се малко да поизстине, за да се обединят вкусовете и насладата от хапването да бъде истинско удоволствие.
Добър апетит! 



16 коментара:

  1. Много обичаме галетите у дома и този скоро ще бъде сервиран:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да видя и твоята версия, Милена! Сигурна съм, че ще се получи нещо неустоимо!

      Изтриване
  2. Вили, не знам дали е галет, ама е много вкусен - снимките изглеждат много апетитно. И с удовлствие бих си опитала. :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, не робувам на строги правила, защото именно в това се крият очарованието и магията на готвенето. Но, както искаш го наречи, наистина си е вкусничко,... :)) :))

      Изтриване
  3. За мен този галет би бил перфектно ястие за лека вечеря с чаша охладено питие!
    Чуден е, Вили! Рецептата много ми хареса!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, този галет беше употребен точно така - като лека вечеря и на чаша студено питие. Надявам се да ти се услади и на теб и да споделиш!

      Изтриване
  4. Много красиво поднесен е, Вили! Изглежда вкусен и ароматен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Надявам се да се хареса на всеки, който го направи и опита!
      Поздрав и от мен!

      Изтриване
  5. Вили,
    чудесен е галета, прекрасно поднесен.Чудесни снимки и представяне.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, радвам се, че снимките и представянето ти харесват. Обикновено снимам навън, но този път се наложи да е в стаята. И макар, че беше до прозореца, не се надявах снимките да са много сполучливи, но то пък взе, че се получи. Благодаря ти!
      Поздрав и за теб!

      Изтриване
  6. Вили, мисля си, че и двете имаме еднаква слабост към рецепти с извара. Твоят галет е чудесен, сигурна съм, че ,много би ми харесало да си похапна от него. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изварата наистина ми е любим продукт, Валя. Много често я включвам в менюто, защото си я доставям прясна и много качествена. Благодаря за оценката!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Vili, vyzerá to fantastisky. :) Zdravím ťa. :) Dana :)

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте, изпробвах рецептата. Получи се невероятно вкусно и доста лесно. Тестото поради царевичния грис е с нетрадиционен вкус. Благодаря! Поздрави Анна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, за доверието и за споделеното.
      Поздрави!

      Изтриване