Идеята да направя този мнооого вкусен галет се роди в момента, в който попаднах на ето тази рецепта. С повечко промени в плънката и с по-малко в тестото, си напаснах моя вариант. Още с първата хапка разбрах, че тази вкусотийка ще бъде повторена, потретена, и най-вероятно приготвяна още много пъти от мен.
Предпочетох изварата да бъде преобладаващият продукт и в съчетание със заквасената сметана се получи много фин и нежен вкус. Тестото е едновременно и меко и хрупкаво, тъй като е с мая, но в него присъства и известно количество царевичен грис. Освен това му липсва характерният за класическия галет наситен маслен вкус, което го прави лек и ненакъртващ.
Този галет може да бъде една чудесна закуска, но също така и една перфектна лека разтоварваща вечеря.
Продукти:
За тестото:
- 180 мл хладка вода
- 80 мл олио
- 1 ч.л. сол
- 2 ч.ч. брашно (с вместимост 250 мл)
- 1/2 ч.ч. царевичен грис
- 1 ч.л. суха мая (Др Йоткер)
За плънката:
- 250 г извара
- 150 г заквасена сметана
- 2 яйца
- 80 г краве сирене
- сол на вкус
- пресен босилек
За сушените домати:
- 4 домата
- олио
- сол на вкус
- пресен босилек
Приготвяне:
В машината за хляб се поставят първо водата, олиото и солта, а след това смесените два вида брашно, като бялото се пресява предварително. Най-отгоре се слага маята и се включва програма "Тесто". Трябва да се получи добре оформена топка. Ако е необходимо, се добавя малко брашно, или вода.
Относно доматите, разбира се, няма да получите автентичния вкус на истинските сушени домати, но и този вариант с бързо печене и обдухване им придава специфичен аромат и усещането за нестандартност във вкуса.
За плънката всички продукти се смесват и разбъркват добре до хомогенна смес, като само босилекът се добавя накрая. Препоръчвам да използвате качествена прясна извара, и в никакъв случай не тази, която се продава в обвивка с формата на колбас. Аз пазарувам от магазин, където съм сигурна в качеството ѝ и затова често я употребявам в различни рецепти - сладки и солени.
Тестото, което е втасвало около час, се вади от контейнера и се разточва върху хартия за печене на кръг, по-голям от диаметъра на тавата с около 6 см. Аз използвах тава с d 30 см. Заедно с хартията се прехвърля в тавата и тестото по стените и по дъното се оформя. Поръсва се малко царевичен грис (около 1ч.л.) и се редят доматите. Посоляват се и се поръсват с нарязан босилек. Отгоре се изсипва плънката. Краищата на тестото леко се загръщат. Така приготвеният галет се пече на 200* около 45 минути.
Добър апетит!
Много обичаме галетите у дома и този скоро ще бъде сервиран:)
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да видя и твоята версия, Милена! Сигурна съм, че ще се получи нещо неустоимо!
ИзтриванеВили, не знам дали е галет, ама е много вкусен - снимките изглеждат много апетитно. И с удовлствие бих си опитала. :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеГери, не робувам на строги правила, защото именно в това се крият очарованието и магията на готвенето. Но, както искаш го наречи, наистина си е вкусничко,... :)) :))
ИзтриванеЗа мен този галет би бил перфектно ястие за лека вечеря с чаша охладено питие!
ОтговорИзтриванеЧуден е, Вили! Рецептата много ми хареса!
Поздрави!
Светле, този галет беше употребен точно така - като лека вечеря и на чаша студено питие. Надявам се да ти се услади и на теб и да споделиш!
ИзтриванеМного красиво поднесен е, Вили! Изглежда вкусен и ароматен!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Габи! Надявам се да се хареса на всеки, който го направи и опита!
ИзтриванеПоздрав и от мен!
Вили,
ОтговорИзтриванечудесен е галета, прекрасно поднесен.Чудесни снимки и представяне.
Поздрави !
Ели, радвам се, че снимките и представянето ти харесват. Обикновено снимам навън, но този път се наложи да е в стаята. И макар, че беше до прозореца, не се надявах снимките да са много сполучливи, но то пък взе, че се получи. Благодаря ти!
ИзтриванеПоздрав и за теб!
Вили, мисля си, че и двете имаме еднаква слабост към рецепти с извара. Твоят галет е чудесен, сигурна съм, че ,много би ми харесало да си похапна от него. Поздрави!
ОтговорИзтриванеИзварата наистина ми е любим продукт, Валя. Много често я включвам в менюто, защото си я доставям прясна и много качествена. Благодаря за оценката!
ИзтриванеПоздрави!
Vili, vyzerá to fantastisky. :) Zdravím ťa. :) Dana :)
ОтговорИзтриванеThanks Dana! I'll be glad if you taste!
ИзтриванеGreetings from me!
Здравейте, изпробвах рецептата. Получи се невероятно вкусно и доста лесно. Тестото поради царевичния грис е с нетрадиционен вкус. Благодаря! Поздрави Анна
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря, за доверието и за споделеното.
ИзтриванеПоздрави!