Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

9.06.2015 г.

Пасти "Шварцвалд"





Моите пастички са разновидност на най-популярната едноименна немска торта. А тя представлява комбинация от шоколад, сметана, череши и тъмни блатове, сиропирани с кирш - черешова ракия или ликьор, произвеждани единствено в планината Шварцвалд. В австрийския вариант  на тази така популярна торта вместо кирш се използва ром. Днес рецептите, които можете да намерите за торта "Шварцвалд" наистина са много и доста различни, ще я откриете дори във вид на кекс, чийзкейк или торта-кекс.
Аз предпочетох за блата на моите пасти да използвам рецепта, която ми е най-любима сред какаовите и доста често практикувана от мен, а в сиропа вместо кирш, който не може да бъде намерен у нас, да добавя ром, както правят австрийците. 
Съчетанието от сочен какаов блат, нежен плодов вкус, свежа заквасена сметана и аромат на тъмен ром е запленяващо, а с добавка от парченце шоколад, комбинацията е наистина божествена!




Продукти:

За блата:
  • 1 ч.ч. брашно (вместимост 240 мл)
  • 3/4 ч.ч. захар
  • 2 с.л. какао
  • 1 ванилия
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 2/3 ч.л. сода
  • 1 голямо яйце
  • 140 мл гъст айрян
  • 60 мл олио
За глазурата:
  • 200 г заквасена сметана
  • 2 с.л. пудра захар
За сиропиране и украса:
  • 24 броя череши
  • 1-2 с.л. захар
  • 2 с.л. тъмен ром
  • 50 г тъмен шоколад




Приготвяне:

Черешите се измиват, почистват се от костилките и се поръсват със захарта. Престояват така около 30 минути, след което се слагат на котлона и се оставят да поврат 2-3 минути, като се разбъркват. Леко се охлаждат и към тях се добавя ромът. С него също трябва да престоят час-два, за да поемат аромата му.




Две трети от шоколада се начупва и се поставя в микровълновата фурна за кратко, като много се внимава да не се претопли. Необходимо е да се разбърква от време на време и да се следи точния момент на стопяването. Тогава се прибавя останалата 1/3 част, която се стопява от топлината на вече разтопения шоколад, като се разбърква. Този метод се нарича темпериране и с него шоколадът придобива гланц и има най-добра структура. Така стопеният шоколад се слага в найлоново пликче, чийто връх се отрязва и върху пергаментова хартия се рисуват фигурки по желание, които накрая се използват за украса. Оставят се в хладилника до употребата им.




Всички сухи съставки за блата се слагат в купа и се разбъркват добре. В средата се прави кладенче и в него се изсипват айрянът, яйцето и олиото. С телена бъркалка се смесват първо течните, а после с въртеливи движения постепенно се добавят в общата смес и сухите продукти. Тестото се изсипва в правоъгълна тавичка, в моя случай силиконова квадратна със страни 20 см. Добре е да се постави хартия за печене на дъното за най-сигурно и сполучливо изваждане.
Пече се на 200* 20-25 минути, като готовността се проверява с дървена клечица. Изважда се от фурната и се оставя да изстине напълно. 




През това време заквасената сметана се разбърква с пудрата захар с помощта на лъжица само колкото да се обединят добре.
Блатът се обръща върху табла и се сиропира с отделилата се течност от отцедените череши. Нарязва се на пастички и отгоре се декорира със сметаната, ароматните черешки и парченца от изрисувания шоколад.



12 коментара:

  1. Вилиии, тъкмо на време дойдоха тези пастички за следобедното кафенце!! Вземам си едничка (ама може и да повторя :) :) ), толкова са апетитни!!
    Прегръдка, миличка и прекрасен ден!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Една пастичка със сигурност не е достатъчна, Руми, защото съм ги докарала по-скоро на петифури, освен това са много вкуснички! Така че... грабвай две, докато все още има! :)) :)) :))
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  2. На мен ми останаха очите в тези красиви пастички и аз се пресягам за една докато не са свършили!
    Поздравления, Вили! Прекрасни са!
    Прегръдка, мила с пожелание за спокойна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси! Изискват малко повечко заигравка с украсата, но и двете с теб знаем, че това е удоволствие, а резултатът си заслужава времето и труда.
      Отделям и за теб, че няма да се задържат дълго... :))
      Прекрасна вечер ти желая!

      Изтриване
  3. Много симпатични, апетитни и красиви пастички, Вили! Не съм приготвяла тази торта, но под формата на пастички е много добра идея. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма да съжаляваш, ако опиташ, Светле. Тези пастички вече са сред любимите ми сладкиши.
      Благодаря ти! Поздрав и за теб!

      Изтриване
  4. Много апетитни пастички и прекрасни снимки, Вили!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Vili, koláč vyzerá fantasticky. Pozdravujem. Dana :)

    ОтговорИзтриване
  6. Вили, влюбих се в тези пастички...а поднасянето им е приказно...защо не бях там...!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Веси, нищо не остана вече, но за теб специално бих ги забъркала отново! :)) :))

      Изтриване