Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

24.06.2015 г.

Плодово парфе с бисквити





В тези горещи летни дни имаме нужда от нещо леко и освежаващо за десерт. Реших да се възползвам от все още намиращите се на пазара черешки, и от първите появили се вече сочни и ароматни праскови. А какво по-подходящо бих могла да измисля за случая от едно свежо плодово парфе?... 
Опитайте и няма да съжалявате, наистина завладява сетивата и ободрява!




Продукти:
  • 1 пакетче Пудинг на Д-р Йоткер (без варене) - с аромат по желание
  • 250 мл прясно мляко
  • 300 г заквасена сметана 
  • 10 г желатин
  • 4 с.л. пудра захар
  • 1 малък пакет бисквити"Закуска"
  • 20-25 броя череши
  • 1 праскова




Приготвяне:

Желатинът се разбърква със 100 мл вода и се оставя да набъбне, след което се затопля в МВ фурна до стопяване, без да завира. Пудингът (аз използвах с вкус на ягода) се смесва със студеното прясно мляко и се разбива с миксер до пухкав крем. Прибавят се заквасената сметана и пудрата захар и отново се разбива. Добавя се желатинът и всичко много добре се обединява с миксера.  




Бисквитите се начупват на едри парченца. Черешите се обезкостяват, а прасковата се обелва и нарязва на кубчета. Всичко се изсипва в крема и с шпатул се разбърква внимателно.




Продълговата форма (с размери 35/10 см в широката си част) се облицова със стреч фолио и сместа се изсипва в нея. Важно е да сте сигурни, че съдът, който ще използвате, ще се запълни догоре, за да няма проблеми при обръщането. Отгоре се заглажда и се покрива пак със стреч фолио. Оставя се в хладилника да се стегне, като най-добре е една нощ да престои. 
Отстранява се фолиото, което е отгоре, подносът се поставя върху формата и заедно се обръщат, след което парфето се освобождава от формата и от останалото фолио.
Свежо, леко и лятно! Да ви е вкусно!





4 коментара:

  1. Лесно, вкусно и леко, като за лятото, Вили. Чудесно предложение!
    Много ми хареса и тортата с крем "Баунти", мисля, че ще се възползвам от идеята за крема.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Валя, и двата сладкиша са много лесни и свежи. Вярвам, че кремът ще ти хареса, ще се радвам да споделиш мнението си!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Ех, Вили, закъснях ли за парченце, а поне хапчица?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, вече няма и трошичка, но следващия път си първа на почерпката!

      Изтриване