Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

17.06.2015 г.

Торта с крем "Баунти"





Вече съм публикувала в блога една рецепта за крем, който реших да използвам и за тази тортичка. Обогатих обаче състава му с кокос, за да придобие вкуса на ароматния тропически плод. Затова му дадох и името Баунти. Тортата е много сочна и лека, освен това направата ѝ никак не е трудоемка. Постарах се визията ѝ да е по-нестандартна, което постигнах със слепването на вертикални блатове и със срязването на порциите по диагонал. Мисля, че резултатът се получи точно така, както го бях замислила, а ако и на вас ви харесва, предлагам ви рецептата.




Продукти:

За блата:
  • 1 ч.ч. + 2 пълни с.л. брашно (чашата е с вместимост 250 мл)
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 пълна с.л. какао
  • 1 бакпулвер
  • 1 ванилия
  • 140 мл прясно мляко
  • 5 с.л. олио
  • 1 яйце
За крема:
  • 700 мл прясно мляко
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. царевичен грис
  • 1 пакетче кокосови стърготини (от 20 г)
  • 1 ванилия
  • 60 г масло
  • кокосови стърготини за украса




Приготвяне:

Всички сухи съставки се смесват в купа. В средата се прави кладенче и в него се изсипват течните съставки - млякото, олиото и яйцето. С телена бъркалка първо се разбъркват течните, а после постепенно, увеличавайки кръга на разбъркване с бъркалката, в сместа се добавят сухите продукти. Полученото тесто се изсипва в облицована с хартия за печене продълговата кексова форма с размери 25/10 см. Пече се на 200* до готовност, при мен около 40 минути. Проверката става с клечка за зъби, която трябва да излиза суха от блата. Изважда се от фурната и се оставя да се охлади добре.




Млякото за крема се поставя на котлона да заври заедно със захарта. Оттегля се за малко настрани, изсипва се царевичният грис, разбърква се и отново се загрява. При непрекъснато разбъркване трябва да поври 5 минути, след което се отстранява от огъня и се прибавят маслото, кокосовите стърготини и ванилията. Готовият крем също трябва добре се охлади. 




Изстиналият блат се изравнява с нож, ако е бухнал по средата, и се обръща така, че равната страна, която е била на дъното на формата да остане отгоре. Реже се на филийки, както се реже хляб. Всяка една филийка се маже с крем и се слепва със следващата. Редят се вертикално. Готовата торта се измазва от всички страни с крем и се поръсва с кокосови стърготини. Престоява няколко часа на хладно, при което блатовете стават много, много сочни, а вкусовете се обединяват.
Изрязаното парченце блат (при изравняването) може да се начупи на малки парченца, да се смеси с останалия крем и да се сипе в малки чашки, а отгоре да се поръси с кокос.




Пригответе си чаша горещ чай или ароматно кафе и си отрежете парченце екзотична сладост!



7 коментара:

  1. Много ароматна и апетитна тортичка, Вили! Оригинална е идеята за оформянето й и декорацията е много нежна и красива! А какво си използвала за декорация т.е. розовите шарки от какво са?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светле! За декорация съм използвала "Червена глазура за торти" на Stilla от Кауфланд. Много лесно се приготвя и е ефектна, затова доста често декорирам с нея.
      Поздрав и за теб!

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора, Вили! Научих нещо ново, ще се огледам за нея някой път. :)
      Лека вечер!

      Изтриване
  2. Вили, много вкусна и сочна торта! Крема ме заинтригува, приготвен с царевичен грис, вместо с нишесте. Трябва да го пробвам. Благодаря ти за рецептата!
    Поздрави и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай кремчето, Хриси. Вярвам, че ще ти хареса. В тази торта чудесно се съчета с блата, но дори само във вид на крем е много вкусен!
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  3. О, черпя се веднага, Вили!

    ОтговорИзтриване