Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

27.02.2015 г.

Бирено хлебче със сминдух





Едно прекрасно ароматно хлебче, което може да се омеси както в домашната машина за хляб, така и ръчно. Аз съм почитател на пълнозърнестото брашно, затова предлагам рецепта с него, но ако вие не го предпочитате, може да го направите само с бяло. Също така по желание хлебчето може да се изпече както в хлебопекарната, така и във фурната. При първия вариант ще получите хляб с по-плътна структура, а при втория той ще бъде по-пухкав и мек. 
Ето го моето бирено хлебче, замесено в машината, изпечено във фурната и поело аромата на зехтин и дъхав сминдух:




Продукти:
  • 180 мл светла бира
  • 1 равна ч.л. сол
  • 1 равна ч.л. захар
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно (1 ч.ч. = 250 мл)
  • 1 ч.ч. бяло брашно + 2 с.л. за добавяне
  • 1 ч.л. суха мая
  • сминдух и зехтин за намазване 




Приготвяне:

Брашната се пресяват, като люспичките от пълнозърнестото брашно се връщат обратно в сместа. Целта на пресяването е да влезе въздух в брашното. Разбъркват се добре. Бирата леко се затопля.
В машината продуктите се поставят в реда, в който са записани, без сминдуха и зехтина за намазване и без двете лъжици брашно, които са за добавяне. Включва се програма "Тесто", т.е. само месене и втасване. По време на месенето постепенно се добавя допълнителното количество брашно до получаване на мека, нелепнеща топка тесто. Когато свърши програмата и тестото е втасало, то се изважда, премесва се отново закратко и се поставя  в продълговата форма за кекс, облечена с пергаментова хартия по дъното и стените. Оставя се да втаса повторно още 20 минути и се пече на 200* около 30 минути. Когато е готово, хлебчето се изважда върху решетка да поизстине (трябва да е леко топличко), след което се намазва със смесените предварително сминдух и зехтин. 





10 коментара:

  1. С бира не съм пробвала, така че ще експериментирам с удоволствие! Твоят изглежда чуден!
    Приятен ден, Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали знаеш, Тили, обичам да експериментирам и аз, та затова все променям по нещичко.
      Получи се чудно хлебче!
      Приятен да е и твоят ден!

      Изтриване
  2. Чудесен е, харесвам хляб с бира!
    Хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, наистина много ни се услади! Хубав слънчев ден желая!

      Изтриване
  3. Ама наистина е прекрасно хлебчето, Вили, само с него бих се нахранила. :(
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз също, Гери. Докато беше топличко, направо си се нахраних с него, топвайки го в шарена сол. Така най-добре се усеща аромата. :) :) :)

      Изтриване
  4. Аз съм почитател на тестото с бира много отдавна - както в солен, така е в сладък вариант и не мога да остана равнодушна към този хубавец - чудесен е, Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гуинет! Аз пък ще се възползвам от твоите бирени рецепти, защото надникнах при тях и наистина ме заинтригуваха.
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Вили,би ли казала колко време се меси ръчно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Меси се, докато се получи меко и еластично тесто, в никакъв случай да не е твърдо. Времето е доста относително, но като ориентир, може би около 10 минути. По-бързо става, ако след като се оформи на топка, тестото започне да се удря в плота, при което маята се активира за по-кратко време. Готовността се усеща, при натиск с пръст еластичността е осезаема.
      Ако се използва прясна мая, е добре предварително да се смеси с малко от бирата, 1 к.л. захар и брашно до кашичка, след което да се остави да шупне и едва тогава да се смеси с другите продукти. Ако се ползва суха мая (препоръчвам тази на Др Йоткер), просто да се добави в брашното, а след това да се смесят с всичко останало и да се замеси тестото. Добре е също да се има предвид, че със суха мая тестото има нужда от повече време за втасване.
      Успех!

      Изтриване