Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

30.01.2015 г.

Торта "One year"





Днес се навършва точно една година от деня, в който написах първата си публикация в блога. Започнах създаването му с голямо желание и много ентусиазъм. Не вярвах обаче, че вълнението и удоволствието да го правя ще бъде така постоянно във времето. Днес уверено мога да кажа, че приготвянето на ястия, заснемането и писането за мен са толкова приятно занимание, колкото и в самото начало. Благодаря на всички вас, които споделяхте мнения, окуражавахте ме и ми давахте стимул да продължавам да поддържам блога. Благодаря на всички вас, които надниквахте тук и опитвахте от моите рецепти!
Пожелавам си още много хъс, енергия, както и време и възможност да не спирам да го правя. Пожелавам го и на вас, мои съблогъри, с които вече си общуваме като приятели! Благодаря ви за милите споделяния, както и за това, че и вие ме радвате с вашите невероятни вкусотийки!
И така, днес имам повод и ви черпя с една много оригинална тортичка. Идеята не е моя, сладкишът "на дупки" е доста разпространен в интернет пространството. Само че аз реших да го оформя като кръгла торта. Добавих му един неустоим портокалов аромат и го украсих по начин, който отдавна исках да изпробвам.
Надявам се да ви хареса и да ви предизвикам да запретнете ръкави.




Продукти:

За блата:
  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. захар (вместимост 250 мл)
  • 80 мл прясно мляко
  • 80 мл олио
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 3 с.л. какао
  • 1 бакпулвер
  • 1 ванилия
За крема:
  • 2 пакетчета пудинг за варене по 37 г (сметана или ванилия)
  • захар според упътването
  • 1 л прясно мляко
  • 1 пакетче "Натурален аромат на портокалова кора" на Dr. Oetker
За украса:
  • 1 пакетче крем без варене "Ванилия" Dr. Oetker
  • 400 мл прясно мляко
   



Приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват с миксер. Прибавят се млякото и олиото, а след това пресятото брашно, смесено с пресятото какао, бакпулвера и ванилията. Сместа се хомогенизира с миксер на слаби обороти. Пече се във форма за торта, постлана с хартия за печене (моята е с диаметър 24 см) на 200*, като готовността се проверява с дървена  клечица, която да излиза суха от блата. Щом той изстине, се поставя в табла и се надупчва или с уред за почистване на ябълки, или с подходящо флаконче.




Кремът се приготвя според упътването, като аз допълнително прибавих овкусител с аромат на портокал. 




Рингът се закопчава около блата. С още топлия крем се пълнят първо отворите (аз използвах шприц за по-голяма прецизност), а после се нанася отгоре и се заравнява. Върху него се разпределят натрошените остатъци от изрязването на отворите и леко се притискат. Тортата се оставя на студено поне няколко часа. 
Кремът за украса се приготвя също според упътването. Количеството му е достатъчно да се шприцова по цялата повърхност на тортата. Вместо този крем може да се използва разбита сладкарска сметана.

Непременно оставете тортата да престои поне едно денонощие преди да я опитате, за да стане сочна и да ѝ се насладите истински!
Да ви е сладко!





21 коментара:

  1. И да не е твоя идея, изпълнението и представянето са си изцяло твои и са чудесни, Вили! :)
    Тортичката е толкова оригинална и красива! Ще се почерпя задължително и ще ти пожелая много здраве и вдъхновение. Радвам се, че открих "Къкрещото гърненце"! :)
    Поздрави и хубав ден. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно блогче !!!
    Поздравления и Честит рожден ден ! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Пожелавам много рождени дни на твоето кулинарно местенце!

      Изтриване
  3. Поздравления, Вили за целият ентусиазъм, за вкусните ти рецепти и за вдъхновението, което предаваш и на нас!
    Честита блогогодинка!
    С пожелания много години да ни радваш с твоето прекрасно местенце!
    Сърдечни прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Вили, толкова се развълнувах от рожденият ден на блога, че пропуснах да ти кажа: тортата е неверояно хубава, с много интересна украса, а пък като знам и колко е вкусна, че направо си отрязвам едно голямоооо парче!
    От теб тортата от мен една прегръдка! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Едно голямо благодаря, Хриси, за милите думи и пожелания! Благодаря и на вас, блогоприятелите, защото и вие ме вдъхновявате за нови и нови вкусни творения!
      Топла прегръдка от мен!

      Изтриване
  5. Честита първа блогогодинка, Вили!
    Пожелавам ти енергията, вдъхновението и положителните емоции да не те напускат и да продължиш още дълги години да поддържаш блога с вкусните си рецепти и чудесни снимки!
    Прекрасна торта, с много оригинална и ефектна украса!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тили! Отправям тези пожелания и към вас, моите виртуални приятели!
      Поздрав и прегръдка! Желая спокойна вечер!

      Изтриване
  6. Ех, това къкрещо гърненце. Превкусно е то! Честита годинка, Вили. Ти направи едно прекрасно местенце. Желая ти никога да не спираш да търсиш и усъвършенстваш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Йоли! Благодаря и за това, че ти беше моят вдъхновител и моят насърчител да направя това кътче! Желая и на теб да не спираш да ни радваш с уникалните си вкусни чуднотийки!
      Прегръдка!

      Изтриване
  7. Вили, и аз стъпвам днес на гости тук. И добре съм улучила - имало празник!
    Честито и с удоволствие ще присъствам на масата тук.

    ОтговорИзтриване
  8. Леле, забравих да напиша, че тортичката е адски апетитна, не можах да разгадая как е направена мрежата...?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веси! Гости като теб винаги са добре дошли в кухнята ми! Веднага отговарям за мрежата с едно много сладко видео: https://www.youtube.com/watch?v=JEL4eyQYJ-U Надявам се да съм ти била полезна с него.
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Супер, то било като детске игра:))
      Ще го впиша в някое торте, дано се получи!
      Много благодаря!

      Изтриване
  9. Здравейте, Вили! Честита първа блого годинка! Пожелавам още повече и от вкусни, по - вкусни рецепти да запълвате блода си. Много здраве и нестихваш ентусиазъм. Тортата е превъзходна. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ели! Благодаря за прекрасните пожелания! Черпя и теб с едно голямо парченце!
      Поздрав и от мен!

      Изтриване
  10. Е, ама се чудя кое да похваля по-напред- видът на украсата, самата торта или обещаващият вкус.
    Вили, това местенце е като зараза, ама хубава! И май всички сме болни от нея;)Пожелавам ти още много удоволствия да испиташ и споделиш тук! Хубавв вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, остана малко от тортичката и с удоволствие я подарявам на теб! Благодаря за милата оценка и ти желая лека и спокойна вечер!

      Изтриване
  11. Прекрасно представяне на тортичката, прекрасен блог! Вили, честита годинка на блога! Не спирай да ни радваш с прекрасните си рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Валя! Радвам се, когато публикациите ми са харесвани и оценени положително! Желая всичко най-добро!

      Изтриване