Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

19.01.2015 г.

Точена баница с мая





Както вече съм споменавала, тестените неща са ми слабост. Когато видя примамливо на вид тестено изделие, трудно мога да му устоя и да не го направя. Така беше и с тази чудна баница, която последно видях при Хриси. Когато бях дете, моята майка точеше същата баница, а на мен тогава ми се струваше, че е безкрайно трудно и сложно да се получат толкова тънки  кори. По-късно свекърва ми правеше дърпана баница и аз усвоих тази техника от нея. Така и не опитах варианта с точенето, който, оказа се, дори е по-лесен, а вкусът е уникален! 
Със сигурност ще правя тази превъзходна баница при всеки удобен случай, защото вече е сред любимите ми рецепти.




Продукти:
  • 250 мл топла вода
  • 1 с.л. кисело мляко
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол (пълна)
  • 1 с.л. олио
  • 1 с.л. оцет
  • 1/2 ч.л. сода
  • около 500 г брашно
  • 1 пакетче суха мая 7 г 
За плънката:
  • 300 г сирене
  • 2 големи яйца
  • 40 г масло + 40 мл олио за мазане




Приготвяне:

Водата и млякото се смесват и към тях се добавят солта, захарта и олиото. Содата се разтваря в оцета. Маята се поставя в брашното. Изрично ще кажа, че тя трябва да е качествена. Аз ползвам "Vili" и я купувам от Кауфланд. От всички посочени продукти се замесва тесто. Може да се използва машината за хляб, както направих аз, може и по стандартния начин. Само ще отбележа, че машината включих на основна програма и веднага след първото месене повторих процедурата отново, при което се получи много меко и еластично тесто. След това оставих тестото в нея 15 минути да почине. Ако се меси на ръка, то се завива с кърпа и отпочива за същото време. После се дели на 5 части, всяка от които се разточва колкото е възможно по-тънко, маже се с разтопена мазнина и се поръсва равномерно с плънката. Завива се на руло, леко се усуква и се навива на охлюв в намазана тава. Около него се навиват останалите оформени рула. Отново се покрива с кърпа и се оставя да  почине още 15-20 минути. Преди да влезе във фурната, баницата се маже отгоре с останалата мазнина. Пече се на 200* до готовност.  



10 коментара:

  1. Вили,
    баба ми беше майсторка на баниците.Но по нашия край правят тестото за баница винаги без мая.Ние казваме на баничното тесто безквасно и по това то се различава от тестото за пита или хляб.Съдейки по снимките това е вита пита - така и казваме по нашия край.Майка ми преди доста години я правеше редовно, но сега има проблеми със сърцето и категорично и забраниха изделия от бяло брашно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, опитвала съм и такава баница, каквато описваш, без мая, и то прекрасна! Това просто е друг вид баница. А така се нарича, защото корите се точат много тънко. При питите те са по-дебелички и при втасването бухват повече.
      Поздрави и за теб!

      Изтриване
  2. Царица си на тези работи! Фантастична баница, Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Йоли, а ти в колко неща си царица, само мога да мечтая да те стигна... Много ти благодаря!

      Изтриване
  3. Тази баница вече просто ме прониза в сърцето... От толкова места ме примамва, а сега и при теб е така изкусителна, Вили. Да видим кога ще се предам... :)
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направо се предавай, Гери! И хич не му мисли, защото със сигурност ще си оближеш пръстите...
      Усмивка и от мен!

      Изтриване
  4. Е, това с точенето и дърпането все още не е моята дисциплина, затова съм тук, да похапна вкусна баничка;) Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С най-голямо удоволствие те черпя, Марте! И то с май-голямото парче! Но съм сигурна, че с точенето ще се справиш, трябва само да опиташ. А после ние ще преглъщаме пред невероятните ти снимки...

      Изтриване
  5. Вили, невероятна баница си разточила! Малко се забавих, но дано е останало едно по-големичко и препеченичко парченце.
    Поздравления, мила!
    Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, за теб винаги бих разточила отново! На твоята баничка наистина не устоях и запретнах ръкави!
      Топла прегръдка и от мен!

      Изтриване