Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

11.01.2015 г.

Лесна бишкотена торта с ябълки





Все още съм на следпразнична вълна с леки и свежи десерти. Тази торта е с толкова нежен и ефирен вкус, че дори надмина очакванията ми. Честно казано, не предполагах, че ябълките ще останат така ненатрапчиво присъстващи и ще внесат онази мекота на вкуса, която го прави завладяващ. Ако не искате и вие като мен да съжалявате, че сте я направили в мини вариант, може да удвоите продуктите и съответно в двойна доза да ѝ се насладите.




Продукти:
  • 150 г бишкоти (от по-меките, български)
  • 200 г заквасена сметана
  • 3 с.л. пудра захар
  • 2 средно големи ябълки
  • 1 ванилия
  • настъргана лимонова кора
  • 100 г орехови ядки
  • настърган шоколад за украса




Приготвяне:

Сметаната се смесва с пудрата захар, ванилията и лимоновата кора. Не се използва миксер, за да не се втечни сметаната. Прибавят се обелените и настъргани ябълки и едро счуканите или нарязани (за да се усещат повече) орехи. Последно се слагат начупените бишкоти и сместа внимателно се разбърква. Аз използвах от българските бишкоти, които са по-меки, а според мен и по-вкусни от италианските "Savoiardi". С вторите не гарантирам същия резултат. Ако използвате тях, може би грамажът им трябва да се намали, за да не стане суха тортата.
Форма за торта или подходяща купа се облича с фолио за свежо съхранение и сместа се изсипва в нея. Важно е да се притисне плътно, за да няма въздушни балони. Покрива се с фолио и се оставя няколко часа в хладилника. 




След като се е стегнала, тортата се обръща в поднос и се отстранява фолиото от повърхността ѝ. Поръсва се с настърган шоколад. Аз добавих и малко кокос, което никак не дойде в повече като аромат. Ако желаете, просто може да импровизирате с украсата, като развихрите въображението си и използвате продукти, които обичате.
Добър апетит!



10 коментара:

  1. Мммм! Много сочна изглежда, Вили. Чудесна торта си измайсторила пак!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е много сочна, Йоли. Планувам за утре още една, че като гледам, днес нищо няма да остане от нея...

      Изтриване
  2. Вили, тази торта би ми легнала чудно и на небцето, и на сърцето... :) Все любими продукти си използвала!
    Поздрави и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, тази тортичка толкова бързо се прави, че няма какво да ѝ се чудиш. Щом обичаш съставките ѝ, направо запрятай ръкави! :) :)

      Изтриване
  3. Току що я сложих в хладилника изглежда а и на вкус е много обещаваща, аз добавих и банан!!! Чакаме с нетърпение:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да споделите впечатленията, когато я опитате! Сигурна съм, че ще ви хареса! А бананът ще дообогати вкуса, добра идея!

      Изтриване
  4. Вчера правих тортата, много е лека и приятна на вкус. Определено ще се нареди сред любимите ми рецепти. Правих я с двойна доза на продуктите, но аз лично следващия път бих използвала по-малко бишкоти за да е по-сочна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че тортата ви е допаднала на вкус. При мен беше достатъчно влажна, но това определено зависи от сочността на ябълките, които се използват. Ако пък се прави с италианските сухи бишкоти, резултатът би бил доста по-различен. Затова съм посочила и вида бишкоти. Благодаря за мнението!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Заквасената сметана разбива ли се с миксер на пяна или само се смесва с пудрата захар? За колко порции е тази торта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тортата е за около 6 порции. Както съм споменала в описанието, миксер не се използва, за да не се втечни сметаната.

      Изтриване