Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

4.12.2014 г.

Какаов кекс с кокосов крем "Две в едно"





Неотдавна правих един плодов сладкиш, който много ни хареса у дома. Реших да променя някои съставки, да изключа плодовете, да му придам кокосов аромат и да го изпека във формата за кексЗамених канелата с какао в тестото и се получи много сполучлива комбинация с вкус на какао и кокос. Едно прекрасно допълнение към сутрешното кафе, съчетаващо кекс и крем в едно.




Продукти:

За тестото:
  • 125 г масло
  • 1 ч.ч. захар (вместимост 250 мл)
  • 3 яйца
  • 1 ванилия
  • 2 с.л. какао "Dr. Oetker" 
  • 1 и 1/3 ч.ч. брашно
  • 1 бакпулвер
За крема:
  • 250 г безсолна извара
  • 4 пълни с.л. пудра захар
  • 1 яйце 
  • 1 ванилия
  • 3-4 с.л. кокосови стърготини




Приготвяне:

Мекото масло и захарта се разбиват с миксер до леко побеляване и пухкавост. Едно по едно се прибавят яйцата, като след всяко се бие с миксера до усвояването му. Добавят се ванилията, какаото и постепенно от пресятото брашно с бакпулвера. Получава се по-гъсто от обикновеното кексово тесто. 
За крема първо се разбиват изварата и пресятата пудра захар, след което се добавят останалите съставки и отново се смесват с миксера. Ако кремът ви се получи доста гъст, което зависи от вида извара, която ползвате, разредете с много малко прясно мляко (или кисело), за да улесните нанасянето му (при мен не се наложи). По желание изварата може да замените със сирене Крема, но лично на мен вариантът с извара ми допада повече като вкус. 




В намазнена и набрашнена форма за кекс се редуват пластове от двете смеси, като за всеки пласт първо се сипват купчинки с лъжица, след което се заглаждат до равна повърхност. 
Кексът се пече на 200* около 40-45 минути, като готовността се проверява с клечка, по която не трябва да остава следа от тестото.




Вече изстинал, кексът се украсява по желание. Аз използвах "Червена глазура за торти" нa "Stilla dolce" от Кауфланд.
Да ви е сладко!



30 коментара:

  1. Вили, има ли кокос аз съм първа на редицата :)
    Много ми хареса рецептата! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си, Хриси, в кокоса се крие очарованието на този кекс!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Имам точно толкова извара, май това ще е утрешния десерт!
    Вили, чудесна идея!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Щом я имаш, Тили, хич не му мисли, сигурна съм, че няма да съжаляваш! :) :) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, два пъти вече го правя! :) http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2015/01/blog-post_21.html
      Благодаря ти за рецептата! Мнооого е вкусен!
      Прегръдка!

      Изтриване
    2. Страхотно си се справила, Тили! Благодаря ти за доверието! У дома това ни е любимият сладкиш!
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  4. Заинтригува ме! Правих преди време какаова торта с кокосови топчета, но бе малко суха. Кексът как се получи при вас - сочен или леко сух? Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кексът ми се получи сочен и влажен, Гуинет. Още на първия ден беше такъв, а на следващия още повече (съхранявах го в кутия за торта с капак). Не знам дали съм права, но ми се струва, че какаото има принос за сочността. Сладкишът с плодове, за който споменах, че съм правила по тази рецепта, беше без какао и се получи по-сухичък. Посочила съм и марката какао, от което винаги съм доволна. Кокосът е в кремообразната смес, а тя също стана сочна.
      Желая ти успех в опита!

      Изтриване
  5. a izvarata moje li da se zameni s maskarpone

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам, че няма да има проблем, но не съм пробвала с маскарпоне и не знам каква ще е разликата между двата варианта. Ще се радвам, ако споделите след като изпробвате.

      Изтриване
  6. Здравейте! Пробвах кекса, на мен обаче кафявата смес ми стигна за два пъти, а бялата ми остана! В момента се пече да видим какво ще стане!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, най-добре е, ако ти е трудно мислено да прецениш колко е 1/3 или 1/2 от сместа, предварително да разделиш кафявата смес на 3 части в отделни съдове, а бялата на две. Така няма да имаш проблем. Успех!

      Изтриване
  7. Благодаря, ще го имам предвид за следващия път. Макар и така направен от мен, кекса беше невероятно вкусен! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей, Вили! Сега откривам твоето местенце, а то е толкова вкусно и уютно! И този кекс ме впечатли изключително много! Смятам да опитам при първа възможност, защото съчетава любими продукти, а е и много ефектен. :) Но имам въпрос - би ли споделила с какво си го глазирала отгоре? Придава толкова красив завършек!
    Поздрави и светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла в моето кулинарно местенце, Гери! Радвам се на присъствието ти в него!
      За украса на този кекс използвах "Червена глазура за торти" на Stilla от Кауфланд, която е изключително лесна за употреба.
      Успех с направата на кексчето, в което не се съмнявам, виждайки какви чуднотийки твориш!

      Изтриване
    2. Благодаря ти, Вили! Със сигурност ще се възползвам, кексът изгледа прекрасно. :)
      Хубав ден!

      Изтриване
  9. Вили, изглежда неустоимо вкусно! Сочен, ароматен, прекрасен е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, вече споделих, но ще кажа пак, че това е любимият сладкиш у дома. Наистина е прекрасен. Благодаря ти за хубавите думи!

      Изтриване
  10. чудно кексче :) току що опитах едно парче от този който направих малко по-рано днес и е станал ммм много вкусен. Аз отгоре наредих къпини :) поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Меги, че ти е харесало кексчето. А на следващия ден е още по-сочно и ароматно. Чудесна е идеята ти за комбинация с къпини!
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Много,много вкусен!Благодаря за прекрасната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  12. Направих кекса - стана един от най-вкусните сладкиши, които съм правила! Благодаря много за рецептата! Вместо масло сложих олио, което не оказа влияние върху вкуса.Но бих попитала дали може да се сложи по-голямо количество от изварата (например 300-350г), понеже при мен слоят стана по-тънък, а е изключително вкусен. Но тогава дали не трябва да се сложат 2 яйца? Отново Ви препоръчвам тази страхотна рецепта - лесна, бърза и крайният резултат е изключително вкусен кекс!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че сте харесали рецептата!
      Предполагам, че няма да има никакъв проблем изварата да бъде малко повече, но не трябва сместа да става прекалено суха, защото ще е трудно нанасянето ѝ. Ако това се случи, наистина е добре да се сложи още едно яйце. Опитайте и ще се радвам отново да споделите резултата! :))

      Изтриване
  13. Вили,сега видях блога и веднага минавам на ти.Кексът ти е превъзходен.Благодаря!Без да съм го правила още усещам вкуса,който си представям.Ще го подредя при предстоящите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ваня, ще се радвам да го опиташ и да споделиш. Този кекс наистина е сред най-добрите ми попадения. Заслужава си всяка минутка време за направа, труд и вложени продукти. Благодаря за мнението!

      Изтриване
  14. Благодаря за хубавата рецепта :) Купих си какао Премиум на д-р Йоткер и вкуса стана почти шоколадов само от 2 с.л. Кекса стана страхотен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зарадвахте ме, благодаря и аз! :) Много е важно да се използват качествени продукти, те ни се отплащат с вкуса си.

      Изтриване
  15. Пробвах го, много ми хареса. Малко не ми се изпече в средата, но ще коригирам. Ползвах новото какао на ЛИДЛ, много е силно, с вкус на натурален шоколад. Извара също тяхна, но имат една съвсем фина, като крема и другия път ще пробвам с нея. Благодаря за рецептата, страшно ефектен сладкиш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за отзива, радвам се, че ви се е усладило.

      Изтриване
  16. Белият крем направих със смлени лешници+1 лъжиса койосово масло, понеже моите не обичат кокосчета да им хрупат- около 7-8 супени лъжици, в случая ми бяха сурови. Но непременно ще пробвам с кокосово брашно като имам, че е по-ситно и ще одобрят :)

    ОтговорИзтриване