Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

20.12.2014 г.

Обърната баница






Изпробвала съм доста рецепти за баници и често съм импровизирала в желанието си да открия онзи вариант, който да допадне най-много на моя вкус. Доскоро си имах една рецепта, която винаги използвах в моментите, когато исках да съм сигурна в добрия резултат. Откакто обаче направих тази рецепта, вече резервните ми варианти са два. Баницата наистина става пухкава, сочна, не е трудоемка и е много вкусна! 






Продукти:
  • 1 пакет точени кори 500 г (използвах "Фамилия")
  • 300 г сирене
  • 1 кофичка кисело мляко 370 г 
  • 4 яйца
  • 150 мл газирана вода
  • 150 мл олио
  • 1 бакпулвер
  • щипка сол
  • 2 с.л. пресято брашно
  • 20 г масло




Приготвяне:

В купа се смесват млякото, яйцата, газираната вода и олиото. Прибавят се брашното, солта, бакпулверът и всичко се разбърква много добре с телена бъркалка.
Тавата се маже с много малко олио. Аз процедирах така и нямах проблем, но за по-сигурно е добре да се намаже с 1-2 лъжици от плънката, за да не се отлепи баницата от дъното, когато я обърнете накрая. За целта, тавата не трябва да бъде с незалепващо покритие. 
Половината кори се намачкват на топки, приличащи на рози (всяка поотделно), и то така, че когато плънката се полее, да има възможност да навлезе в гънките им. Разпределят се равномерно по дъното на тавата. Поръсва се половината сирене. Следва поливане с половината плънка, която трябва да покрие навсякъде корите.






 Отгоре по същия начин се процедира с останалите кори, сирене и плънка. По желание може да се поръси с ленено семе, сусам или мак.  Равномерно се поставят малки кубчета масло и така приготвена, баницата се оставя да постои десетина минути да попие плънката. Фурната се включва на 200* и щом загрее, тавата се слага в нея. Пече се около 30 минути до готовност. Веднага след изваждането от фурната тавата се обръща върху три купички, които да подпират ръбовете ѝ и така се оставя около 15 минути, при което баницата се отпуска и става въздушна.
Рецептата е адаптирана от тук.






2 коментара:

  1. Апетитна и много вкусна с тези парченца сиренце...ммммм!
    Поздравления, Вили, и весели и щастливи празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Баницата наистина е много сполучлива, Хриси. Вчера я направих за втори път и се изяде за минути. Май нея ще правя и по празниците...
    Весели празници и на твоето семейство!

    ОтговорИзтриване