Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

7.07.2014 г.

Козуначени ябълкови рози





Ако вече сте опитали печените бухти, със сигурност ще намерите сходство с тази рецепта. И при двете тестото е тип козуначено. Но докато при бухтите вкусът се доближава по-скоро до този на кифличките заради плънката с мармалад, тук е нещо средно между щрудел и козуначена кифличка. Много са вкусни, уверявам ви. Оригиналът може да видите тук, в блога на Йоли, а моята рецепта е с някои малки промени както в продуктите, така и в оформлението. Не правих закваска, използвах суха мая и месих в машината за хляб. Рецептата е перфектна! Сами ще се убедите, ако я опитате.




Продукти:
  • 3 яйца на стайна температура
  • 5 с.л. захар
  • настъргана лимонова кора
  • 1/2 капсула козуначена есенция (или ванилия) 
  • 150 мл леко затоплено прясно мляко
  • 80 мл стопено масло
  • 400 г брашно (дозата е ориентировъчна)
  • 1 пакетче суха мая от 7 г
За плънката:
  • 2 големи ябълки
  • 2/3 ч.ч. счукани орехи
  • 1 ванилия
  • 3 с.л. фини овесени ядки (или галета)
  • 1/2 ч.ч. захар






Приготвяне:

Предварително се отделя малко от едното яйце за намазване.
Всички продукти за тестото без брашното и маята се смесват с телена бъркалка в купа и се изливат в контейнера на машината. Добавят се не повече от 3 равни чаени чаши брашно (375 г), а върху него се слага маята и съвсем леко се заравя. Включва се програма "Тесто", която е за месене и втасване. При нужда се добавя още малко брашно до оформянето на мека топка. Когато свърши цикълът на месене, можете или да оставите тестото да втаса вътре, или да го прехвърлите в купа, да го покриете и да го сложите във фурната да втасва на 40-50*. Всичко това може да направите, като омесите тестото и на ръка.




За плънката ябълките се настъргват и се смесват с орехите, ванилията и овесените ядки. Захарта се слага в последния момент, за да не се овлажни плънката. Когато тестото  хубаво се надигне (при топло време това се случва за около 30 минути), се дели на 12 равни части. Всяка от тях се разтяга до плоско кръгче с диаметър около 12 см, а може и да се разточи. С нож се правят срезове от периферията към центъра на 4 места, все едно се реже на кръст, но се срязва само до половината от разстоянието до него. В средата се слага пълна супена лъжица от плънката и се оформя като роза. Поставят се в тава с хартия за печене и се оставят отново да втасат на 50*. Мажат се с разбито яйце, ръсят се с кристална захар и се пекат на 190*. 
По желание може да ги поръсите и с пудра захар при сервиране. Леко топлички са най-вкусни.



2 коментара:

  1. здравейте, пробвах рецептата. Чудесни рози, на вкус превъзходни, но се затрудних с оформянето - листата на розата при подуването на тестото се отлепяха и отваряха. Пробвах да лепя с яйце, но малко се подобри положението. Вашите са прибрани и красиви - може ли малко обяснение, моля.

    ОтговорИзтриване
  2. Много се радвам, че сте изпробвали рецептата и ви е харесала на вкус! Когато оформям розичките, аз издърпвам крайчетата на всяко листо, за да ги съединя след обвиването. Особено важно е това за последното листо, чиито крайчета лекичко кръстосвам и подпъхвам под розата, за да не се разтворят. Ако са повечко набрашнени, ги намокрете малко, за да залепнат при съединяването. Опитайте пак, не се отказвайте!
    Успех в следващия опит и сърдечен поздрав от мен!

    ОтговорИзтриване