Продукти:
- 1 кг тиква
- 3 с.л.захар
- 100 г орехови ядки
- пудра захар за поръсване
- 4 с.л. захар
- 60 г масло
- 1 ванилия
- настъргана лимонова кора
- 1 к.л. канела
- брашно
Приготвяне:
Тиквата се обелва и се реже на едри кубчета. Слага се върху решетката за пара в тенджерата под налягане, налива се вода малко под нивото на решетката и се оставя да ври 5-6 минути след началото на силния звук. Ако добре познавате своята тенджера, може да се доверите на опита си, защото времето зависи както от самата тенджера, така и от котлона, с който боравите - дали е газов или електрически. Тиквата трябва да е сварена, но в никакъв случай да не е преварена.
Трохите се приготвят, като първо се смесват захарта, ванилията, канелата и лимоновата кора, след което към тях се прибавят 2-3 лъжици брашно и мекото масло. Разтрива се с лъжица и постепенно се добавя толкова брашно, колкото е необходимо до образуването на трохи.
Кубчетата тиква се редят в тавичка, поръсват се с предвидената за тях захар, но ако прецените, че тиквата е достатъчно сладка, или предпочитате по-обрано сладък вкус, не го правете. Отгоре с ръце се стриват трохите, а върху тях се разпределят нарязаните едро орехи и така приготвеният сладкиш се пече на 200* около 30 минути. За предпочитане е да се сервира топъл, поръсен с пудра захар и в компанията на топка сладолед или подсладена заквасена сметана.
Няма коментари:
Публикуване на коментар