Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

7.04.2014 г.

Крамбъл с тиква






Предлагам ви нещо бързо и лесно за приготвяне с този прекрасен есенен дар - тиквата. Когато нямам много време за сложни десерти, предпочитам да направя тази рецепта. Тя не изисква нито много продукти, нито енергия и ценни минути за приготвянето ѝ. Много лека, ароматна и вкусна. Освен всичко това, няма да срещнете никакво затруднение в направата ѝ. 






Продукти:
  • 1 кг тиква
  • 3 с.л.захар
  • 100 г орехови ядки
  • пудра захар за поръсване
За трохите
  • 4 с.л. захар
  • 60 г масло
  • 1 ванилия
  • настъргана лимонова кора 
  • 1 к.л. канела
  • брашно

Приготвяне:

Тиквата се обелва и се реже на едри кубчета. Слага се върху решетката за пара в тенджерата под налягане, налива се вода малко под нивото на решетката и се оставя да ври 5-6 минути след началото на силния звук. Ако добре познавате своята тенджера, може да се доверите на опита си, защото времето зависи както от самата тенджера, така и от котлона, с който боравите - дали е газов или електрически. Тиквата трябва да е сварена, но в никакъв случай да не е преварена.
Трохите се приготвят, като първо се смесват захарта, ванилията, канелата и лимоновата кора, след което към тях се прибавят 2-3 лъжици брашно и мекото масло. Разтрива се с лъжица и постепенно се добавя толкова брашно, колкото е необходимо до образуването на трохи.
Кубчетата тиква се редят в тавичка, поръсват се с предвидената за тях захар, но ако прецените, че тиквата е достатъчно сладка, или предпочитате по-обрано сладък вкус, не го правете. Отгоре с ръце се стриват трохите, а върху тях се разпределят нарязаните едро орехи и така приготвеният сладкиш се пече на 200* около 30 минути. За предпочитане е да се сервира топъл, поръсен с пудра захар и в компанията на топка сладолед или подсладена заквасена сметана.




Няма коментари:

Публикуване на коментар