Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

27.04.2014 г.

Торта с шоколадов ганаш и орехи






Любима торта за любимия човек, по случай рождения му ден. Пожелаваме му нестихваща енергия и неостаряващ младежки дух! Да ни е жив и здрав!
Тортата е великолепно съчетание от продуктите, които най-много обичам - шоколад, орехи и сметана. Присъствието и на кайсиев конфитюр обаче ѝ придава много свеж, леко кисел плодов нюанс и я прави неустоимо вкусна.


Продукти:

За блата
  • 125 г масло
  • 200 г захар
  • 1 пълна с.л. какао
  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. едро счукани орехови ядки
  • 2/3 ч.ч. брашно (от 250 мл)
  • 1 к.л. бакпулвер
  • 1/2 капсула есенция ванилия
За крема
  • 120 г сладкарска сметана
  • 170 г кайсиев конфитюр
За шоколадовия ганаш
  • 100 г натурален шоколад
  • 80 мл сладкарска сметана
  • 20 г масло





Приготвяне:

Маслото се загрява до стопяване. Прибавя се 2/3 от захарта, смесена с какаото и се бърка на котлона, докато се стопят и те. Изчаква се малко, за да не е съвсем вряла сместа, след което се прибавят жълтъците и ванилията. Пресятото брашно се смесва с бакпулвера. След като сместа поеме и тях, се добавят орехите. Белтъците се разбиват на твърд сняг с останалата 1/3 захар. Прибавят се на части и много внимателно, с въртеливи движения се разбъркват, докато се получи хомогенна смес. 






Тестото се излива във форма за торта с диаметър 24 см, на дъното на която е поставена хартия за печене. Изпича се на 190* около 30 минути. Щом изстине, блатът се реже на две. Първата платка се маже с конфитюр, а върху него с разбита сметана. Отгоре се поставя втората платка, която също се маже с конфитюр, след което цялата торта се измазва тънко с останалата сметана. Прибира се в хладилника да стегне около 1 час. 






Приготвя се ганашът, като сметаната се загрява до завиране. След това се излива върху начупения шоколад и се разбърква до пълното им смесване, като междувременно се прибавя и маслото. Още горещ, ганашът се полива върху тортата. С помощта на шпатула се разнася равномерно. Действа се бързичко, тъй като охлаждането му го прави труден за обработване.






Украсява се по желание.
Да ви е сладко! 




Няма коментари:

Публикуване на коментар