Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

7.08.2017 г.

Торта с крем парфе и блатове на тиган





Тортата е много подходяща за горещите летни дни, тъй като блатовете се приготвят бързо и лесно на котлона и не е нужно да се загрява фурната. Кремът не се вари, а само се забърква. Освен това не е безумно сладка, а киселото мляко и заквасената сметана ѝ придават много свежест.




Продукти за торта с диаметър 18 см:
  • 150 мл прясно мляко
  • 1 яйце
  • 100 г брашно
  • 1 пълна ч.л. какао
  • 3 с.л. захар
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 25 г масло
  • ванилия (или тъмен ром)
За крема:
  • 400 г кисело мляко (за предпочитане с по-висока масленост)
  • 400 г заквасена сметана
  • 1 пакетче крем без варене на Д-р Йоткер "Ванилия"
  • 5 с.л. захар
  • 1 пълна ч.л. какао
  • 10 г желатин




Приготвяне:

Брашното, захарта, какаото и бакпулверът се смесват и постепенно се добавя мляко, като се разбърква с домакинска тел до получаване на гладка консистенция. Прибавят се яйцето, стопеното масло и ванилията (или рома). Сместа се оставя да отпочине 5 -10 минути. Котлонът се загрява на умерена температура и в леко намазнен тиган с подходящ диаметър - 18 см, се изпичат 3 блата от двете страни като палачинки. Поставят се отделно един от друг, за да изстинат. 




Желатинът се разбърква с 80 мл студена вода и се оставя 10-15 минути да набъбне. През това време сметаната, млякото, захарта и кремът на прах се изсипват в по-дълбок съд и се разбъркват с миксер до гладка смес около 3-4 минути. Набъбналият желатин се поставя в микровълновата фурна и закратко, много внимателно се загрява до стопяване. Това може да направите и на водна баня за по-сигурно, ако нямате опит с желатина. Прибавя се към крема и отново се разбърква с миксер.




Кремът се разпределя в три еднакви купички. Какаото се смесва с малко гореща вода, прибавя се към едната от тях и се разбърква добре. Следи се състоянието на кремчетата и щом леко започнат да се сгъстяват, се преминава към сглобяването на тортата. Междувременно се подготвя формата. Използва се подвижен ринг за торти, чиито стени се покриват от вътрешната страна с ацетатна хартия, или с изрязани ленти от по-плътно канцеларско джобче. 




Рингът се фиксира с диаметъра на блатовете и се поставя върху поднос. На дъното се слага единия блат, покрива се с бял крем, следва втори блат, какаов крем, трети блат и отново бял крем. Заглажда се добре и се оставя на хладно няколко часа, за да се желира кремът. 
Остава единствено да приложите малко фантазия за украсата - с какао, разтопен или настърган шоколад, шоколадови пръчици, или друго, каквото пожелаете.
Да ви е сладко!

Идеята за блатовете заимствах от тук.



6 коментара:

  1. Чудесна, много лесна и едновременно с това евтина торта.Чудесна за летни рождени дни.Пркрасна е.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Типично августовска тортичка, Ели. Подходяща и за празник, и за делник (когато ни се прииска да се поглезим с вкусотийка).

      Изтриване
  2. Здравейте Вили, интересна рецепта, аз никога не съм правила торта с този вид крем, който е без варене-задължително ше пробвам.Но имам въпрос-като пишете кофичка к. мляко, на кой грамаж мислите-от 180гр. или на тази от 400гр.(при нас има от тези грамажи)?Благодаря предварително и поздрав, Даниела Митрович.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Киселото мляко е 400 г. Поправям и в публикацията, за да няма недоразумения.
      Поздрав и от мен!

      Изтриване