Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

16.08.2017 г.

Чийзкейк с праскови





В горещото августовско време дори на шокохолици като мен не им минава и през ум за наситените шоколадови и маслени десерти. Друго си е в летните жеги да си похапнеш нещо плодово, желирано, свежо, леко, с пухкав чийзкрем и не прекалено сладко.
Ето това мое предложение е един чудесен летен десерт, или добро допълнение към кафето, ако ви се прииска нещо сладичко с него, но не тежко.
Може да се направи не само с праскови, а и с други плодове, може и да се подбере подходяща комбинация от два или повече плода.
Освен това става бързо и не е нужно печене във фурната. Накратко казано - лесен и прекрасен на вкус летен сладкиш!






Продукти:
  • 190 г обикновени бисквити
  • 90 г масло
  • 1 ч.л. какао
За крема:
  • 125 г крема сирене
  • 200 г сладкарска сметана
  • 200 г плодово кисело мляко Праскова 
  • 3 с.л. захар
  • 10 г желатин
За топинга:
  • 2  праскови
  • 2-3 с.л. захар
  • щипка канела
  • 1 ч.л. нишесте (пълна)




Приготвяне:

Бисквитите се смилат, най-лесно в кухненски робот. Прибавят се какаото и разтопеното масло и отново се разбъркват до хомогенна смес.
За да се получи по-висок сладкиш, добре е да се използва форма за торта с диаметър 18-20 см. Аз използвах подвижен ринг, който поставих в поднос и фиксирах на 19 см диаметър.
Стените се обличат с ленти от ацетатна хартия, или по-плътно канцеларско джобче.
Бисквитената смес се изсипва на дъното и се притиска с лъжица (удобна е и ръчната пресичка за картофено пюре), за да се получи плътен слой. Прибира се в хладилника да стегне.






Желатинът се разбърква с 60-70 мл студена вода и се оставя да набъбне 10 минути. Сиренето крема и плодовото мляко се смесват така, че да няма бучки. Сметаната се разбива с миксер заедно със захарта, добавя се млечната смес и всичко се разбърква отново. Набъбналият желатин се загрява на водна баня, или много внимателно и кратко в микровълновата фурна до втечняване, след което леко се охлажда и се прибавя към крема. Всичко се разбърква много добре и се излива върху бисквитената основа. Заглажда се и отново се прибира в хладилника, този път за няколко часа, за да се желира.






Прасковите се нарязват на кубчета и се слагат в съд на котлона, заедно с 2-3 лъжици захар и около 50 мл вода, ако прасковите са по-твърдички. Нужно е да поврат само няколко минути, докато плодът си пусне соковете. Подправя се с малко канела (по желание). Плодовете се изваждат с решетъчна лъжица, за да не омекнат прекалено, и към течността се прибавя нишестето, размито в малко вода. Загрява се и ври няколко минути до сгъстяване и сваряване на нишестето.
Рингът и лентите се отстраняват от желирания сладкиш и отгоре се декорира с плодовете и охладения топинг.
Приятна лятна наслада!





4 коментара:

  1. Страхотна рецепта. Пробвах чийзкейка с праскови - стана уникален. Същата рецепта използвах и за боровинков чийзкейк.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. У дома това е един от най-любимите сладкиши. Радвам се, че и вие сте го харесали!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Много ще се радвам, ако те изкуша да запретнеш ръкави с тази рецепта, защото никак, ама никак няма да съжаляваш! :D

      Изтриване