Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

4.02.2017 г.

Бисквитен сладкиш с шоколадово маслен крем и карамелен меренг





Обичам бързите и неангажиращи с много време и усилия десерти. Този определено е такъв. Освен това е бисквитен, а те са ми сред любимите. Единственият му недостатък е, че е необходимо повечко време между направата и дегустацията му. Нужно е, за да омекнат бисквитките и да поемат от вкуса и аромата на крема. 
Но... примиряваме се с този факт, защото сладкишът ще ни се отблагодари за търпението и запрятаме ръкави:




Продукти:
  • 2 пакета ронливи бисквити "Роден край" по 165 г
  • 60 г масло
  • 50 г пудра захар
  • 60 г течен шоколад
  • 50 г заквасена сметана
  • 1 с.л. какао
  • настъргана портокалова кора (или ванилия)
За карамеления меренг:
  • 1 белтък
  • 3 с.л. захар




Приготвяне:

Мекото масло се смесва с пудрата захар и се разбива с миксер до пухкав крем. Прибавят се течният шоколад, какаото и настърганата портокалова кора (ванилията) и отново се разбърква. Щом се хомогенизира сместа, се добавя сметаната, която не трябва да е студена, и се бърка с лъжица до гладкост. Ако се използва миксер, или ако сметаната е студена, има опасност кремът да се пресече. Но дори и да се случи това, не се притеснявайте, няма да има проблем.
Бисквитите (използвам "Роден край", защото те са без дупка в средата) се мажат с крема и се слепват. От двата пакета се получават две рула, които се поставят легнали плътно едно до друго и така се оформя сладкишът. Измазва се с останалия крем от всички страни. Оставя се да престои така поне 24 часа.




Готовият сладкиш се покрива с глазура от карамелен меренг. За целта белтъкът трябва да е със стайна температура. Разбива се с миксер до гъст сняг. Захарта се карамелизира на умерен огън и постепенно се добавя на много тънка струйка, без да се прекратява разбиването. Така белтъкът се изпича от горещия карамел, подслажда се и се сгъстява още повече. Получава се много фин и много вкусен крем, подходящ за покриване на торти и сладкиши.
По желание може да се поръси с настърган шоколад, портокалови корички или какао, но ако предпочетете последния вариант, трябва да го направите непосредствено преди поднасяне.
Да ви е сладко!



2 коментара:

  1. И това предложение ми е точно по вкуса, Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И съвсем по моя вкус, Веси! Толкова много обичам бисквитените сладкиши, а този е невероятен с карамеловия вкус на меренга!

      Изтриване