Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

9.12.2016 г.

Какаова торта с аромат на кафе и канела





Знаем, че 8 декември е празник не само за настоящите студенти, а и за всички, които са имали такъв период в живота си. Както се казва, няма бивши студенти. В този ден си спомняме с носталгия за хубавите младежки години и невероятните купони, които си устройвахме на празника. Та и ние така...
Честит да е празника на всички студенти! На настоящите - бъдете дръзновени и следвайте мечтите си, а на "бившите", както се пее в студентския химн - "Gaudeamus igitur, juvenes dum sumus" - "Нека бъдем весели, докато младеем"!
Тази торта приготвих, за да се почерпим по този повод и да си припомним "лудите млади години". И отново времето ми беше ограничено, затова заложих на лесна, бърза, но затова пък много вкусна и много ароматна рецепта.




Продукти:

За блатовете:
  • 1 и 1/3 ч.ч. брашно (с вместимост 250 мл)
  • 1 и 1/3 ч.ч. захар
  • 2 с.л. какао
  • 1 ванилия
  • 1 ч.л. сода
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 яйце (размер L)
  • 140 мл. гъст айрян
  • 75 мл. олио
  • 140 мл горещо кафе прецедено
За намазване между блатовете:
  • 180 г сладко от сини сливи с канела
За глазурата:
  • 200 г заквасена сметана
  • 2 ч.л. пудра захар
  • 1 ч.л. какао
За украса:
  • 1 ч.л. какао
  • 1 ч.л. пудра захар
  • 30 г масло




Приготвяне:

Сухите съставки за блатовете се смесват в купа. Отделно се смесват течните, без кафето. Към течните постепенно се прибавят сухите, като се бърка с телена бъркалка. Най-накрая се добавя кафето. Получава се малко по-рядко от кексовото тесто. 




Сместа се изсипва във форма за торта (моята - с диаметър 24 см) и се пече в загрята на 200* фурна около 30 минути. След изстиване се реже на два блата. Единият се маже със сладкото от сини сливи и се покрива с втория. Аз използвах сладко, в което съм прибавила канела още при приготвянето му. Ако ползвате обикновено, добавете 1/3 чаена лъжичка от подправката. Блатовете не се сиропират, тъй като са достатъчно влажни.






За глазурата какаото се разбърква с малко гореща вода , за да се разтвори добре. Смесва се със сметаната и захарта до хомогенност. С шпатула се разнася по повърхността и страните на тортата. 




За украсата по същия начин какаото се разтваря в малко гореща вода, прибавят се захарта и маслото и всичко се бърка на котлона до стопяване. След като сместа леко поизстине и стане с подходяща гъстота за нанасяне, с лъжица се прави украса върху глазурата.



3 коментара:

  1. Прекрасно и вкусно предизвикателство. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  2. Ей, този празник така и не възприех, нито сега, нито като студентка, знам ли защо и аз:)), а уж обичам празниците:))
    Децата също някак го пропуснаха, докато студентстваха.
    А тази година дори и не се сетих на 8 декември, но от тортичката ти ще се почерпя, да знаеш, Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурно е въпрос на спомени, Веси. Може би защото студентството беше един от най-хубавите периоди в живота ни, а и тогава наистина си заформяхме незабравими купони, този празник си го уважаваме със съпруга ми, още повече, че и заедно студентствахме. Обичаме да си спомняме за тези прекрасни години... А тортичката, непременно я опитай, заслужава си!

      Изтриване