Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

3.09.2016 г.

Обърнат сладкиш със сини сливи и карамел





Ако разполагате с този ароматен предвестник на есента, не се колебайте да сътворите нещо сладко за следобедното кафе. Предлагам ви една идея за много бърз, лесен и вкусен сладкиш. Правя го, когато нямам излишно време, но имам този прекрасен плод и не мога да устоя на изкушението да го вложа в някакъв десерт. Ако пък обичате да експериментирате и сте фен на джинджифила, прибавете и една щипка настърган корен от него в тестото и ще получите сладкиш с екзотичен вкус и аромат.




Продукти:
  • сини сливи - около 500г
  • 1 ч.ч. захар за карамела (с вместимост 250 мл)
  • 1 ч.ч. захар за тестото
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 2 и 1/3 ч.ч. брашно
  • 2 ванилии
  • 1 пълна ч.л. бакпулвер




Приготвяне:

Сливите се измиват, срязват се на две и се почистват от костилките. Директно в съда, в който ще се пече сладкишът, се карамелизира 1 чаша захар на умерен огън. Не се разбърква, а само се разклаща тавата.




Върху карамела се подреждат сливите с отрязаната част надолу.  В друг съд се разбиват яйцата и захарта за тестото. Най-добре е да се използва телена бъркалка, тъй като не е необходимо сместа да се сгъстява и да увеличава обема си. 






Последователно се прибавят останалите продукти, като предварително брашното се пресява и смесва с бакпулвера. Тестото се излива в тавата с карамела и плода, след което се пече на 200* до готовност. 




Оставя се малко да поизстине и се обръща в подходящ съд. В никакъв случай не го обръщайте веднага, защото карамелът ще се разтече. Но ако го оставите повече да изстине, има опасност да не се отлепи добре от тавата. Ако сте пропуснали момента, първо затоплете леко съда върху котлона и тогава обърнете.
Да ви е сладко!



6 коментара:

  1. Невероятно вкусни са тези плодови, обърнати сладкиши! И както винаги при теб - поднесени много апетитно!
    Спорна нова седмица, Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина са невероятни, Тили! Обожавам ги и съм ги правила с всякакви плодове - сливи, ябълки, круши, кайсии, а тези дни съм планувала да направя и със смокини, че дръвчето ми на двора е натежало от плод.
      Спорна да е и на теб!

      Изтриване
  2. Вили, навремето имаше един много популярен такъв обърнат сладкиш - най-любим ми беше с кайсиев компот. Също с карамел, но и масло, а после се сиропираше с течността, трябва да пусна рецептата. Но тестото там е друго. И твоето предложение звучи вкусно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, това беше най-често правеният сладкиш от моята свекърва, Веси! Много сочен, ароматен и задължително с компот от кайсии. А блатът беше пандишпанов. Казвахме му "Кайсиев пай". Отдавна не съм го правила, а ни беше толкова любим! И аз май няма да се стърпя, след като ми припомни за него :) :)!

      Изтриване
  3. Много обичам този вид летни сладкиши с плодове! И като че ли са ми най-любими тези с карамела и в обърнатия вариант. Плодовете се запичат много добре, а кексът си остава пухкав без риск да е глетав.
    Прекрасен се е получил със сливите, Вили!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле!
      Наистина никога не стават глетави, въпреки, че когато ги изваждам от фурната блатът им буквално плува в карамел. И ние много ги обичаме у дома, а със сливи май е най-сполучлив - с леко кисела нотка и много ароматен!

      Изтриване