Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

16.07.2016 г.

Банички Сърбиянка





Ако все още не сте опитали ръчно теглените кори "Сърбиянка", това означава, че много сте пропуснали. Уникално фини са, което е видно с просто око.  Щом ги докоснеш, усещането е като допир до коприна. А когато се изпекат, са нежно хрупкави и безумно вкусни. За последното обаче много голям принос има и рецептата. Аз реших да се възползвам от оригиналната, отпечатана върху опаковката на корите, но с малки корекции от моя страна. Прецених, че трябва да намаля количеството на мазнината и сиренето, което направих и изобщо не съжалих. Предлагам ви моя вариант, с коригираните пропорции:




Продукти:
  • 400 г ръчно теглени кори "Сърбиянка"
  • 100 мл олио
  • 100 г масло
  • 300 г сирене
  • 1 ч.ч. (с вместимост 250 мл) кисело мляко
  • 4 яйца
  • 1/3 ч.л. сода бикарбонат
Приготвяне:

Олиото се загрява, прибавя се маслото и се разбърква до стопяването му. В отделен съд млякото се смесва със содата, прибавят се яйцата и натрошеното сирене и всичко се разбърква. Всяка кора се намазва с поохладената мазнина, като това става най-добре с потопена в мазнината длан. В редичка в единия край на кората се слага от плънката и се навива на руло. Така се процедира с всички кори, като целта е да се употреби цялата плънка (не се оставя за отгоре, а дори и да остане, не се слага в никакъв случай), а от мазнината трябва да има и за финално намазване. Рулцата се редят едно до друго в голямата тава от фурната, постлана с хартия за печене. Отгоре се намазват с останалата мазнина и се пекат в загрята фурна на 200* около 30 минути.




Може преди печенето да се нарежат с ножица (не с нож, за да не се сплескат) на по-малки банички, а може и след изпичането, както направих аз. 
Докато се пекат, в кухнята ухае невероятно! Божествено крехки, вкусни и ароматни са! 
Добър апетит!



10 коментара:

  1. А какви са тези кори "Сърбиянка"? За първи път ги чувам. Къде могат да се намерят?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Корите могат да се намерят в София, но не в големите вериги, а в по-малките хранителни магазини.

      Изтриване
  2. Чудесни банички, Вили!
    Аз пък съм много доволна от едни кори на пловдивска фирма "Девон", но рядко се намират, аз си ги купувам от Банкя.
    Ще взема и "Сърбиянка", мисля, че съм ги срещала, но не съм купувала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам ги тези кори Девон, Веси. И те са чудесни! Когато съм при майка ми в Пловдив, ги ползвам. Но не пропускай да пробваш и Сърбиянка, много са фини и гарантирано вкусни!

      Изтриване
  3. Не съм ги ползвал, но и с други стават страхотни ...
    Разкошно е описано - като за начинаещи и не може да се сбърка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вече изпробвах рецептата и с други кори, получиха се много добре, но със Сърбиянка баничките са ми фаворит!

      Изтриване
  4. Наистина чудесни кори за прекрасна баница! Е, понякога слагат и малко дебели кори между тънките, но пак е добре.

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря!!! Рецептата е страхотна! Само за моя вкус е повечко мазнината, но иначе... зарадвах много любимите ми хора с вашите банички. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за отзива! Радвам се да съм полезна.

      Изтриване