Наскоро публикувах един кекс от стара моя кулинарна тетрадка. Днес използвах същата рецепта, като заместих водата с прясно мляко, а аромата на ванилия замених с портокалов. Поиграх си повечко с шарките, които трябваше по-скоро да наподобяват зебра, но май не ми се получиха съвсем по идеята с която започнах, затова и не кръстих кекса "Зебра". Но, при сладкишите е така - не можем да предвидим винаги какъв ще бъде резултатът накрая. Важното е, че в случая се получи ефектен и много вкусен кекс!
Продукти:
- 3 яйца
- 1 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
- 125 мл прясно мляко
- 100 мл олио
- 2.5 ч.ч. брашно
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1 пакетче Финес - аромат портокалови корички на Д-р Йоткер
- 2 пълни с.л. какао
Яйцата и захарта се разбиват с миксер до сгъстяване. Прибавят се последователно леко затопленото прясно мляко и олиото. Брашното се пресява и се смесва с бакпулвера и аромата, който показвам на снимката, а в продуктите дадох и линк за повече информация.
Смесените съставки се прибавят постепенно и с леко разбъркване с помощта на шпатула.
Към какаото се добавят 1 с.л. захар и 5-6 с.л. гореща вода, като се бърка до хомогенност. Смесва се с 1/3 от кексовото тесто и се разбърква отново.
Във форма за кекс, намазнена и поръсена с брашно, се сипват редувайки се една върху друга 2 големи лъжици светла и 1 голяма лъжица тъмна смес, като това става само на едно място във формата.
Кексът се пече на 200* около 30-35 минути. След като изстине, се поръсва с пудра захар.
Подсладете се с апетит!
Вили, ама резултатът е повече от прекрасен! Хич недей да го мислиш, сигурно вече и трохичка от него няма. Чудесен кекс ти се е получил, сигурна съм, че е бил и много вкусен. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Гери, от кекса наистина няма и трохичка, вярно е, че беше много вкусен, но нали знаеш, като си наумим нещо, иска ни се да стане както сме си го замислили. Искаше ми се да постигна шарки като на истинска зебра, но печивата винаги ни изненадват.
ИзтриванеХубав и усмихнат ден, Гери!
Ех, че е плътен и в същото време пухкав! Харесват ми и шарките, които са се образували.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Вили! Усмихнат вторник!
Габи, радвам се, че ти харесва, опитай го!
ИзтриванеБлагодаря ти много!
Хубава вечер ти желая!
На мен и сега си ми прилича на зебра, а и шарките си личат много добре. :) Понякога по-ефектно се получават нещата, когато не се стремим да е така. Важното е, че кексът ти, Вили, е адски пухкав и красив!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти, Светле! Моята зебричка малко се понакъдри, но си права, неплануваните неща се получават по-ефектно понякога.
ИзтриванеПоздрави и от мен!
Много благодаря за чудесния съвет,да поставяме оцветената и неоцветена смес само на едно място във формата.Никога не ми се е получавал желания ефект с шарките на кекса и съм се чудила-защо????Сега ще пробвам този метод и се надявам да се получи:))))
ОтговорИзтриванеРадвам се да бъда полезна! Опитай, Светле, и сподели резултата!
ИзтриванеПоздрави!
каква мярка чаша използвате
ОтговорИзтриванеЧашата е с вместимост 250 мл.
ИзтриванеСтрахотен кекс. Прескочух коричките и какаото, и вм. захар, сложих мед по здравословни причини. Добавих нарязани банани, ягоди и ябълки и стана.. Ммм да си оближеш пръстите. Благодаря.
ОтговорИзтриванеТова е любимата ми рецепта за кекс. Радвам се, че ви е харесала. А идеята за меда и плодовете е чудесна!
ОтговорИзтриване