Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

27.09.2015 г.

Черешова торта с майонезен блат и шоколадова глазура






Това е една от най-лесните торти, които съм правила досега. Реших за блата да използвам рецептата за Шоколадов сладкиш с майонеза и сладко от сини сливи, която вече съм споделила. В резултат се получи една изключително сочна и много вкусна торта с дъх на череши и шоколад .






Продукти:
  • 1 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • 2 ч.ч. брашно
  • 3 с.л. какао
  • 2 ванилии
  • 1 бакпулвер
  • 200 г майонеза
  • 1 ч.ч. вода
  • 100 г счукани орехови ядки (по желание)
За крема:
  • 200 сладко от череши
  • 200 г заквасена сметана
  • 2 с.л. пудра захар
За глазурата:
  • 100 г шоколад
  • 20 г масло
  • 40 мл прясно мляко





Приготвяне:

Брашното и какаото се пресяват. Всички продукти за блата се поставят последователно в купа и се разбъркват много добре с обикновена лъжица. Полученото тесто се изсипва в тавичка с хартия за печене на дъното (с диаметър 24 см) и се пече на 200* около 25 минути. В никакъв случай не трябва да се препича. Готовността се пробва с клечка за зъби. След като изстине, блатът се реже на две платки. Върху първата се маже сладко от череши, а върху него смесената с пудра захар заквасена сметана. Покрива се с втория блат. 
Шоколадът се начупва, залива се с горещото прясно мляко и се разбърква. Прибавя се маслото и ако има нужда, всичко се поставя в микровълновата фурна много за кратко, като внимателно се наблюдава да не се претопли. Трябва да се получи подходяща за намазване гъстота. Разбърква се отново и се излива върху тортата. Заглажда се с шпатула и се украсява по желание.





4 коментара:

  1. Мноого апетитна торта, Вили! Ето такива рецепти харесвам и аз лесни, но много вкусни. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна е, Вили, направо залепнах:))

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, момичета! Тортата е много вкусна, не се колебайте да я опитате! И аз като Светлето обожавам такива лесни рецепти, които можеш винаги да забъркаш набързо и да спасиш положението, когато нямаш никакво излишно време. Което обаче в никакъв случай не е за сметка на вкуса.
    Поздрави за всички ви!

    ОтговорИзтриване