Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

19.02.2015 г.

Шоколадова торта с ягоди и карамел





Днес прибавям още една свещичка  върху тортата, която приготвих за рождения ми ден. Няма как, умножават се, но се надявам, и си пожелавам с тях да се множат и радостните емоции, и усмихнатите дни, и щастливите мигове! 
Тортата, с която искам да почерпя и вас е много шоколадова, с дъх на ягоди и нежно доловими нотки на ароматен тъмен ром. 




Продукти:

За блата:
  • 5 яйца
  • 1 ч.ч. захар (вместимост 250 мл)
  • 1 ч.ч. брашно
  • 2 с.л. какао
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 с.л. ром
За сиропиране:
  • 100 мл вода
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. ром
За крема:
  • 200 мл сладка сметана
  • 100 г масло
  • 150 г тъмен шоколад
  • 1 с.л. пудра захар
За карамеления сос:
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 25 г масло
  • 2-3 с.л. прясно мляко
За декорация: 
  • сладко от ягоди
  • орехови ядки




Приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват с миксер до получаване на гъста пяна. Постепенно и по малко се прибавят брашното, бакпулверът и какаото (предварително пресяти) и се разбърква леко с шпатула, за да не спадне тестото. Пече се във форма за торта с диаметър 24 см с пергаментова хартия на дъното на 200* до готовност. Блатът се оставя да изстине добре и се реже на две. Долната 1/2 се оставя за основа, а горната се реже на едри кубчета.
Водата и захарта за сиропа се кипват и оставят да изстинат, след което се прибавя ромът.
Шоколадът се начупва и заедно с маслото се стопяват до получаване на крем при постоянно бъркане и периодично оттегляне от котлона или МВ фурна. На части се прибавя сметаната, като се разбива с миксер до пухкав крем, но без да се прекалява с биенето, за да не се втвърди много. 
Орехите се начупват едро. Леко се запичат в сух тиган за повече аромат. 




Блатът за основата се поставя в табла и се сиропира. Полива се и с няколко лъжички от сиропа на ягодовото сладко. Кремът се нанася отгоре, като първо с лъжица се разпределя на топки по повърхността, което помага по-лесно да се намаже след това. Измазва се и бордът отстрани. Върху крема се набождат кубчетата от втория блат и също се сиропират. Поръсват се орехите и цели ягодки от сладкото. 
Захарта за соса се карамелизира, отстранява се от огъня и се прибавят първо маслото, а след него топлото мляко. Бърка се непрекъснато и се загрява отново на котлона до хомогенна смес. Леко се охлажда, за да се нанесе на пресичащи се ленти върху повърхността на тортата. Ако се втвърди повечко, просто загрейте отново до желаната гъстота. 





12 коментара:

  1. Честит рожден ден! Бъди здрава и много щастлива.
    Тортата изглежда супер.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Вили, честит празник! Много симпатична и определено вкусна тортичка, отърсена от претенциозност! Нека се сбъднат твоите пожелания по-горе - това от мен! Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! Реших този път изобщо да не се заигравам с външния вид, а да вложа всичко онова, което обичам като продукти. Получи се наистина вкусничко!
      Поздрав и хубава вечер!

      Изтриване
  3. Честит Рожден Ден, Вили!
    Нека всяка отминала година ти носи още повече здраве, радости и щастие!
    Прекрасна торта за празника си направила, мила!
    Весел празник и сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите пожелания, Хриси!
      Топли и сърдечни прегръдки и от мен!

      Изтриване
  4. Много интересна торта, Вили, за чудесен повод - честит рожден ден! Бъди здрава, бъди щастлива и винаги с любимите хора! Всичко добро ти желая, няма да пропусна да се почерпя за твое здраве. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Почерпи се, Гери! Направих тортичката изцяло по мой вкус-шоколадова, орехова, карамелена и ягодова. Надявам се да допадне и на други шоколадоманиаци като мен.
      Благодаря за пожеланията!
      Усмивчица от мен!

      Изтриване
  5. Вили, честит рожден ден! С най-топли пожелания за здраве, късмет и щастие!
    Не съм от шокоманиаците, но с най-голямо удоволствие ще се почерпя от разкошната ти торта! Рецептата си записвам, защото моите хора много ще я харесат!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, благодаря ти! Тортичката наистина е разкошна на вкус, непременно я направи! Черпя те и ти желая много усмихната вечер!

      Изтриване
  6. БИХ ИСКАЛА ДА ЗНАМ КАТО ПИШЕ ЕДНА ЧАЕНА ЧАША ОТ КОЛКО МЛ Е, ЗАЩОТО ИМА РАЗЛИЧНИ ЧАШИ, КАКТО И СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ / от 5 гр. от 3 гр. Тъй като е много относително чаша, може ли когато пишете рецептите в скоби да пишете и в грамове и милилитри, така ще е по точно. ..
    Благодараря ви предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чашата, която използвам е с вместимост 250 мл, а супената лъжица е стандартна - средно голяма, която побира 10 мл течност.
      Поздрави, Фридел!

      Изтриване