Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

15.11.2014 г.

Домашно веяна скумрия





Веяната риба е спомен от детството ми, когато си я купувахме от магазина и си я изяждахме с огромно удоволствие, защото беше превъзходна на вкус. Отказах се да купувам такава преди доста години, когато няколкото ми опита завършиха с огромно разочарование. А откакто за пръв път си приготвихме домашно веяна скумрия, разбрахме, че това е едно от най-прекрасните мезета, които човек може да си направи сам.




Приготвяне

Скумрията е добре да бъде по-едра, около 500 г. Почиства се много добре от вътрешностите, хрилете и съсирека по гръбнака, без да се маха главата. Измива се старателно и се подсушава. Поставя се в подходящ съд, в който от всички страни, включително и в корема на рибата, трябва да има обилно количество едра морска сол. За целта е необходимо около 700-800 г сол за една риба. Така тя престоява около 36 часа. След това за кратко се облива със студена вода, само да падне солта и се подсушава добре. В коремната кухина се поставя дървена клечица (може клечка за зъби), за да я държи отворена. Връзва се за опашката с канап и се провисва на студено и проветриво място. Ако изберете това да стане на терасата, поставете под рибата хартия, която да поеме капките  мазнина при сушенето. Достатъчни са 7-10 дни, в зависимост от времето, за да узрее и да стане годна за консумация. След това може да се съхранява в камерата на хладилника (в найлонов плик), при което месото се стяга и много по-качествено може да се нареже.
Досега приготвянето на веяна скумрия съм практикувала само в студените зимни месеци - между декември и февруари, за което време винаги съм получавала отличен резултат.



12 коментара:

  1. Вили, страхотна рецепта ни предлагаш! Обичаме такава риба и непременно ще си приготвим вкъщи.
    Поздрави и благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  2. Заслужава си да се опита, Хриси! Освен, че е вкусна, е и много лесна за приготвяне. Съветвам да си намерите качествена скумрийка, че и това в днешно време доста често се оказва “мисия невъзможна“. Успех, Хриси, и се надявам да ви хареса!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за рецептата,правила съм солена скумрия, но не и веяна.Прясносолата скумрия е с чудесен вкус, ще опитам и веяна по твоята рецепта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Елена, благодаря за споделеното мнение и много се надявам да ти хареса, когато я приготвиш! Бих се радвала, ако споделиш и твоята рецепта!
    Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Почистената скумрия,без да се премахва главата се осолява с морска сол обилно и стои така няколко дни, най - много седмица , става прясно солена.Не е както купената, по - приятна е на вкус.Ако искаме да е по - леко солена я държим да се осолява 2 - 3 дни.Консумира се нарязана на много тънки филийки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Много е лесна твоята рецепта, Елена! Без да стои на проветриво място след осоляването. Ще опитаме и твоя вариант. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  7. Скъпа Вили, днес случайно попаднах (в един магазин) на понятието веяна скумрия. Не можаха да ми обяснят много нито рецептата, нито каква точно е разликата с пушената, така че влязох в Гугъл и първият резлутат, на който попаднах, беше твоята рецепта. Звучи адски интригуващо! Благодаря ти, че си отделила време да я споделиш, особено с лаици като мен. Желая ти щастлива и успешна 20016 година!

    Сабина Маринова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Сабина, че си харесала моята рецепта! Аз ти благодаря, че сподели хубавите си впечатления от нея и съм сигурна, че ще останеш доволна, ако я направиш. Ще се радвам да споделиш и резултата. Благодаря и за пожеланията! Здраве и късмет ти желая през Новата година!

      Изтриване
  8. Сушенето правя на остъклена тераса над обезвлажнителя, след два пъти киснене в прясна вода, за да не е толкова солена. Може да се добави малко захар във водата за обезсоляване, за не се усеща толкова солта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правила съм скумрия по тази рецепта доста пъти и честно казано, на сол се получава доста добре, а аз не съм от хората, които обичат солено.
      Благодаря за идеята, хубаво е да знаем различни варианти на приготвяне.

      Изтриване
  9. Правя е вече два пъти ,много вкусна става, аз която не харесвах скумрия сега е обожавам в този вид Благодаря!

    ОтговорИзтриване