Това е една много любима моя супичка, която обичам още от детските си години.
Дълго мислих днес какво да сготвя за обяд. И дали защото времето навън доста застудя, ми се прииска да е нещо топло, ароматно и питателно. Ами да, какво по-подходящо от тази семпла, но прекрасна супичка!
Приготвих я с голямо желание, хапнахме я с удоволствие, а сега я предлагам и на вас.
Желая добър апетит на всеки, който реши да я опита!
Продукти:
- 1/2 глава лук
- 1 морков
- 1 зелена чушка
- 3 с.л. ориз
- 1 гнездо фиде
- 200 г кайма
- 1-2 с.л. оцет
- стъбло целина
- 1 с.л. брашно (пълна)
- 2-3 с.л. олио
- сол, чубрица, индийско орехче и магданоз за подправяне
- 1 яйце
- 1 ч.ч. кисело мляко
Приготвяне:
В тенджера се поставят нарязаните зеленчуци, чубрицата и олиото, заливат се със студена вода, прибавя се сол и се кипват на котлона. Така бульонът става по-силен и по-ароматен. През това време каймата се посолява (ако е купена обикновено е посолена) и с мокри ръце се оформят малки топчета, които се разбъркват с оцета. Щом водата заври, топчетата се пущат заедно с ориза и чубрицата. Брашното се размива с малко вода и също се прибавя. Малко преди кюфтенцата да са се сварили, се добавя фидето.
Когато супата е готова, се отстранява от котлона и се оставя 5-10 минути да постои преди да се застрои. Млякото и яйцето се разбъркват (най-добре е това да стане с телена бъркалка) и постепенно към тях се добавя по малко от бульона, докато се темперира застройката. Излива се в тенджерата и супата се подправя с настъргано индийско орехче. Магданозът се поръсва по-късно, за да не се попари и да запази свежия си вид.
Ммм, много вкусна и ароматна супичка,точно за студеното време.:)
ОтговорИзтриванеКласика! И то любима , особено на по-малките;)Хубава неделя!
ОтговорИзтриванеЧудесна и питателна супа топчета.Подходяща за студеното време навън.
ОтговорИзтриванеПоздрави !