Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

22.11.2014 г.

Супа топчета






Това е една много любима моя супичка, която обичам още от детските си години. 
Дълго мислих днес какво да сготвя за обяд. И дали защото времето навън доста застудя, ми се прииска да е нещо топло, ароматно и питателно. Ами да, какво по-подходящо от тази семпла, но прекрасна супичка! 
Приготвих я с голямо желание, хапнахме я с удоволствие, а сега я предлагам и на вас.
Желая добър апетит на всеки, който реши да я опита! 





Продукти:
  • 1/2 глава лук
  • 1 морков
  • 1 зелена чушка
  • 3 с.л. ориз
  • 1 гнездо фиде
  • 200 г кайма
  • 1-2 с.л. оцет
  • стъбло целина
  • 1 с.л. брашно (пълна)
  • 2-3 с.л. олио
  • сол, чубрица, индийско орехче и магданоз за подправяне
За застройката
  • 1 яйце
  • 1 ч.ч. кисело мляко




Приготвяне:

В тенджера се поставят нарязаните зеленчуци, чубрицата и олиото, заливат се със студена вода, прибавя се сол и се кипват на котлона. Така бульонът става по-силен и по-ароматен. През това време каймата се посолява (ако е купена обикновено е посолена) и с мокри ръце се оформят малки топчета, които се разбъркват с оцета. Щом водата заври, топчетата се пущат заедно с ориза и чубрицата. Брашното се размива с малко вода и също се прибавя. Малко преди кюфтенцата да са се сварили, се добавя фидето.






Когато супата е готова, се отстранява от котлона и се оставя 5-10 минути да постои преди да се застрои. Млякото и яйцето се разбъркват (най-добре е това да стане с телена бъркалка) и постепенно към тях се добавя по малко от бульона, докато се темперира застройката. Излива се в тенджерата и супата се подправя с настъргано индийско орехче. Магданозът се поръсва по-късно, за да не се попари и да запази свежия си вид.




3 коментара:

  1. Ммм, много вкусна и ароматна супичка,точно за студеното време.:)

    ОтговорИзтриване
  2. Класика! И то любима , особено на по-малките;)Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна и питателна супа топчета.Подходяща за студеното време навън.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване